Besplatni časovi engleskog jezika za 25 nikšićkih osnovaca

dsc_9142
  • Autor onogost.me
  • 01.12.2015. u 13:20

Besplatni dvogodišnji program engleskog jezika za učenike iz socijalno ugroženih porodica promovisan je danas u OŠ „Luka Simonović“, u sklopu projekta pod nazivom „English access microscholarship program“ koji se sprovodi uz podršku Ministarstva inostranih poslova SAD-a i američke ambasade u Crnoj Gori. 

Tim povodom danas je u Nikšiću i boravila američka ambasadorka, Margaret En Ujehara.

Ona se zahvalila Centru za socijalni rad za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine, lokalnoj upravi, Ministarstvu prosvjete i prije svega Udruženju profesora engleskog jezik, ELTAM, koje je postavilo osnove za implementaciju ovog programa i čiji će kadar sprovesti dvogodišnji program izučavanja engleskog jezika.

„ Čestitam udruženju što su prihvatili ponudu i što su svojim radom izabrali ovu djecu, jer će naredne dvije godine imati priliku da im posvete veliku pažnju i da im daju novo znanje koje će im trebati sjutra u životu“, kazala je Ujehara posebno se osvrnuvši na socijalnu komponentu ovog programa.

„ Često se dogodi da sjajni učenici, koji potiču iz sredina koje nijesu ekonomski najrazvijenije, nemaju mogućnost da ostvare svoj san kada je u pitanju visoko obrazovanje i pronađu sjajan posao u budućnosti. Dakle „English access microscholarship program“, omogućiće učenicima da dobiju dodatne časove engleskog jezika i samim tim imaju bolju akademsku i ekonomsku osnovu da ostvare neki od svojih ciljeva u budućnosti. A ja želim da imaju visoke ciljeve koje mogu postići uz vrijedan rad i posvećenost“, kazala je Ujehara dodajući da se tokom program neće učiti samo engleski jezik, već će učenici biti obučavani kako da postanu lideri i kako da podrže inicijative u svojim zajednicama.

Ispred udruženja ELTAM, Dragana Radoman, kazala je da je ovo prvi put da se na nivou Crne Gore sprovodi Access program, te da joj je posebno zadovoljstvo što kreće iz Nikšića.

„Stipendiju za ovaj program dobilo je 25 učenika iz 9 osnovnih škola iz Nikšića . Tokom selekcije kandidata vidjeli smo koliko su učenici motivisani da budu dio ovog programa.  Programom su dakle obuhvaćeni korisnici Centra za socijalni rad, a cilj programa je osnažiti mlade da budu tvorci, kako svoje sadašnjosti, tako i svoje budućnosti“, naglasila je Radoman.

Milorad Jovanović, potpredsjednik Opštine Nikšić, iskazao je zadovoljstvo što će nikšićka djeca biti u prilici da uče engleski jezik i upoznaju bogatu američku kulture.

„ Bitno je reći da ovaj projekat ima socijalnu dimenziju jer roditelji toj djeci ne bi mogli obezbijediti učešće u ovom programu“, zaključio je on.

Arijana Nikolić Vučinić, iz Ministarstva prosvjete,  kazala je da je projekat je od velikog značaja za svu djecu obuhvaćenu program jer  će im se sjutra otvoriti mnoga vrata, imaće lakše upise na fakultete i lakše mogućnosti da pronađu radne angažmane.

Inače, ovaj  Program je započet u Kazablanci, u Maroku 2003. godine,  a  danas postoji u 85 zemalja širom svijeta i okuplja oko 100.000 učenika. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Glavni odbor (GO) Sindikata prosvjete Crne Gore, kako nezvanično saznaje RTCG, prihvatio je ponudu Vlade pa se tako završava štrajk prosvjetnih radnika.