Bez dječjeg dodatka jer nema ni poštara ni čeka

money-3918183_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 23.02.2023. u 14:53
Pojedinim roditeljima proteklih dana je bez problema isplaćen dječji dodatak tako što im ga je uručio poštar, dok drugima nije. Oni tvrde da poštar nije došao na njihovu kućnu adresu zbog čega su morali da pođu do pošte da prime novac, ali bezuspješno, jer je ček – kod poštara.

Žalili su se Udruženju „Roditelji“.

“Provjerili smo ovih dana, gužve su ogromne u poštama. Roditelji su čekali red i na kraju ne ostvare pravo, jer ček poštar nije vratio, a njima tog dana nije dostavio na adresu”, rekla je Pobjedi socijalna radnica u Udruženju „Roditelji“ Lepa Žunjić.

Od Ministarstva rada i socijalnog staranja očekujemo odgovore na ovu temu, sa kojim poteškoćama se suočavaju, imaju li kapaciteta da se na vrijeme dostavlja ova vrsta davanja, hoće li razmotriti možda model da se novac uplaćuje na žiro račune roditelja, jer su do sada u više navrata apelovali da je to bolje rješenje.

Dječji dodatak se isplaćuje, podsjećaju iz Udruženja „Roditelji“, od 15. do 20. u mjesecu, a ukoliko im ga poštar ne donese, onda moraju da ga podignu do prvog u mjesecu u pošti. U slučaju da ne stignu, dodatak se vraća Ministarstvu, ponovo slijedi procedura i isplata narednog mjeseca.

Jedan roditelj se požalio i Pobjedi da mu poštar nije prošlog mjeseca donio dodatak na vrijeme. Otišao je onda do pošte gdje su ga obavijestili da, ipak, ne može da dobije dodatak, jer – roditelj nije došao na vrijeme u poštu.

Socijalna radnica Žunjić, komentarišući cjelokupnu situaciju, kaže da sve ukazuje na to da je nužno mijenjati model isplate dodataka, da bi olakšica bila kada bi se uplaćivao na žiro račune. Navodi da takvu praksu poznaju zemlje u okruženju i da je ona dobra. Udruženje je do sada u više navrata pisalo Ministarstvu i apelovali su da razmotre i promijene odluku.

“Danas u vremenu u kom živimo možemo da nađemo rješenje da se omogući roditeljima da primaju dodatak na žiro računu, kao što je i u regionu. To smo provjerili”, rekla je Žunjić.

Kaže da je očigledno da se nema dovoljno kapaciteta kako bi na vrijeme roditelji dobili dječje dodatke, da poštari ne stižu da dođu kod njih i da čekaju danima na to primanje. Žunjić ističe da nešto što bi se moglo jednostavno riješiti iz mjeseca u mjesec zadaje muke roditeljima.

Žunjić kaže da je napeta situacija po ovom pitanju, kao i prethodnih mjeseci.

“Sama odluka da se primaju dodaci putem pošte, da zavisi kada će poštar donijeti na adresu i da li će, jeste nešto što otežava roditeljima da blagovremeno i bez trzavica ostvare pravo”, rekla je ona.

Udruženju „Roditelji“ žalili su se i na nepravilnosti u slučaju isplata naknada za novorođeno dijete. To pravo se ostvaruje preko centra za socijalni rad, i od 18. januara, u skladu sa izmijenjenim propisima, ostvaruje se u uvećanom iznosu od 900 eura, odnosno od 1.000 za korisnike materijalnog obezbjeđenja. Žunjić kaže da je riječ o novom primanju i da su se negdje određene komplikacije mogle očekivati.

Kaže da praksa pokazuje da je ostvarivanje ovog prava različito po gradovima u Crnoj Gori. Roditelji su im se žalili da u Kotoru nijesu uspjeli da dobiju rješenja. Žunjić objašnjava da im je rečeno da u tamošnjem Centru za socijalni rad nema pravnika. Direktor, kaže ona, to nije negirao, ali je reako da funkcionišu i rade. Među pritužbama roditelja nalazi se i jedna gdje su navodili da nijesu putem pošte dobili iznos koji je trebalo.

Od Ministarstva rada i socijalnog staranja očekujemo odgovore na pitanja i o ovom problemu.

Ranije je izmjenama propisa omogućeno da dječje dodatke, koji iznose 30 eura, primaju samo djeca do šest godina. Između ostalih, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore ukazao je da su tako izmijenjene odredbe Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti sporne.

Saopštili su, u mišljenju koje su dostavili Skupštini pretprošle godine, da ih treba promijeniti, jer nijesu u skladu sa potvrđenim međunarodnim dokumentima, niti sa domaćim zakonodavstvom, da ovo pravo bude omogućeno samo djeci do šeste godine, odnosno za troje djece iz jedne porodice. Kasnije je zakon promijenjen i u Skupštini usvojena novina da na ovo pravo imaju sva djeca do 18. godine.

Izvor: Pobjeda

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Ovdje piše da je isplata dječjih dodataka od 15-20.og u mjesecu,a meni poštar donio penziju 17og ovaj mjesec,nijesam je očekivao,pa je normalno onda da su dječji kasnili.Ko je kriv,neka utvrde ovi iz NVO Roditelji.Najbolje je da ide isplata preko banaka,a mi penzioneri da možemo da biramo kao dosad.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.