Bez odbornika opozicije danas održana sjednica skupštine opštine Nikšić

skupstina
  • Autor onogost.me
  • 16.10.2015. u 12:05

Osim nezavisnog odbornika, Jova Radulovića, od ostatka opozicije danas se u loklanom parlamentu niko nije pojavio na sjednci skupštine grada. 

Tako je izostala tradicionalna rasprava, prije svega na temu budžeta koji je uvijek bio povod za brojne i duge polemike.

Umjesto rasprave čulo se samo izlaganje sekretara za finansije, Đoka Krivokapića, koji je istakao da je ostvarenje budžetskog plana za prvih pola godine  na zadovoljavajućem nivou i da iznosi oko 46 procenta. Od planiranih 22,7 miliona eura na godišnjem nivou opština je do juna naplatila oko 10, 6 miliona eura gdje najveću prihodnu stavku čine porezi u visini od oko 3,8 miliona eura.

Kako je naglasio Krivokapić, zbog refinansiranja komercijalnih kredita lokalna uprava je u međuvremenu podigla kredit od oko 5,5 miliona eura zbog čega će godišnji budžet na kraju ipak pretrpjeti rebalans.

„ Kreditom koji smo dobili kod NLB Monetenegro banke u potpunosti smo refinansirali sve kreditne obaveze Opštine Nikšić prema domaćim komercijalnim bankama. Za te namjene smo potrošoili 4,4 miliona eura, a uspjeli smo da dobijemo kredit po kamatnoj stopi od 4, 5 odsto što nije uspjelo nijednoj opštini u Crnoj Gori. Rok otplate je 60 mjeseci, a grejs period 3 mjeseca“ kazao je Krivokapić.

On dodaje da opština na osnovu zaključaka Vlade ima mogućnost da dobije i garancije koje bi dodatno omogućile smanjenje kamatne stope do nivoa od 4,2 odsto.

„Pošto još nijesmo vidjeli šta će državi biti preduslov za izdavanje garancija vidjećemo da  li se isplati za 0,25 procenata smanjenja kamate ulaziti u neke dodatne aranžmane i obaveze“ zaključio je Krivokapić.

Okončan poziv za otpremnine, prijavilo se 106 zaposlenih

Ako u međuvremenu ne bude promjena, lokalnu uparavu i Javne ustanove i preduzeća napustiće ukupno 106 zaposlenih.

Toliko ih se prijavilo na poziv za sporazumni prestanak radnog odnosa. Pored 56 prijavljenih u organima lokalne uprave, tu je i 50 zaposlenih u Javnim ustanovama i preduzećima kojima će pripasti otpremnina u iznosu od 10,000 eura. Najviše ih se prijavilo u JP Sportski Centar, ukupno 12, a najmanje u JU Zahumlje koju napušta svega jedan zaposleni.

Krivokapić je kazao da je poziv završen, te da je dužnost lokalne uprave da prilikom zaključena sporazuma o prestanku radnog odnosa mora imati izmirene sve obaveze prema zaposlenima uključujući i povezan radni staž. Ovim je, kako je istakao, napravljen dodatni korak ka budućoj stabilizaciji finansija.

„ Ovo je još jedna od mjera u pravcu stabilizacije finansiranja lokalne uprave i očekujemo da će se efekti ove odluke o kreditnom zaduženju za otpremnine isplatiti, kroz zarade koje bi se naplaćivale u međuvremenu, za nekih 14 mjeseci“, objasnio je on.

Uređena naknada o korišćenju opštinskih puteva

Skupština je danas usvojila i odluku o nakndama za korišćenje opštinskih puteva zbog koje se proteklih godina dizala velika galama kod privrednika u Nikšiću.

Zamjerke da se godišnja naknada za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog i nekategorisanog puta  jedanko naplaćuje  i trafikama i megamarketima u lokalnoj upravi su usvojili i sada prilagodili gabaritima obejkata i uslužnim djelatnostima .  

„Pokušali smo da regulišemo ovo u mjeri mogućeg. Nadam se da smo ovim olakašali finansijsku poziciju privrednika u gradu koji podliježu plaćanju ove naknade. Moram reći da je odbijena inicijativa koju je potpisalo stotinjak privrednika u gradu, da naknada iznosi 1 euro mjesečno, a pritom je potpuno izostala zainteresovanost javnosti po ovom pitanju tokom javne rasprave“, poručio je Krivokapić. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.