Bezmarević: Stočara sve manje zbog nebrige države

screenshot/RTCG
 • Autor onogost.me
 • 10.12.2023. u 14:37
Stočar iz Nikšića Slavko Bezmarević za emisiju TVCG "Agrosaznanje" govori o tome kako nije zadovoljan odnosom resornog ministarstva prema proizvođačima hrane. Kaže da je sve manje stočara iako se, da država pomaže, od ovog posla može lijepo živjeti.

Slavko Bezmarević iz Župe Nikšićke bavi se stočarstvom. Od mesa i mliječnih proizvoda ima, kako kaže, solidnu zaradu, jer je na tržištu došlo do povećanja cijena domaćih proizvoda.

“Jagnjeće meso se ove godine poskupilo i prošle, ali ove godine na osam. To je vrlo dobra cijena za nas stočare, ali za one koji to kupuju nijesam siguran. Male su penzije, male su plate i narod ne može priuštiti ono što bi mislio da kupi”, kaže Bezmarević.

Naš sagovornik kaže da se od ovog posla može lijepo živjeti, no dodaje da bi trebalo resorno ministarstvo veću pažnju posvetiti ljudima koji u našoj zemlji proizvode hranu.

“Cijene su bile niske do prošle godine. Od prošle godine su cijene već porasle i to je u našu korist. To nas je spasilo da ostanemo mi koji držimo stoku na selu. Što se tiče Ministarstva poljoprivrede da nas pomaže, ne ništa”, ističe Slavko.

On je izrazio zahvalnost javnom servisu. Jedino, kaže, posredstvom naše medijske kuće stočari mogu iznijeti svoje probleme.

“Što se tiče naših problema, jedino vi to prikazujete, te probleme, a drugi niko”, kaže ovaj nikšićki stočar.

Iako se stalno govori o ulasku Crne Gore u Evropsku uniju po pitanju poljoprivrede, Slavko kaže da smo daleko od evropskih tokova.

“Mi bismo u Evropu, ali sa ovakvim našim putevima, vodom, bez struje, ne možemo u Evropu nikako. Bez puta, bez vode, bez struje, stočar ne može ostati”, kratko objašnjava Slavko.

Bez obzira na sve pomenute poteškoće, Bezmarević je, ipak, zadovoljan svojim poljoprivrednim poslom.

“Čovjek je zdrav, ima zdravu porodicu, ima svoju djecu, sve oko sebe mu je zdravo, veselo. Čovjek je zadovoljan, nije mu ništa muka ni raditi, ni po ovakvom vremenu kisnuti, ništa ti nije problem. I trebali bismo svi više cijeniti ljude koji u našoj zemlji proizvode hranu, jer ih je svakim danom sve manje zbog nebrige države”, zaključuje naš sagovornik iz Župe Nikšićke.

Izvor: rtcg.me/TVCG

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Sprešnije je Joku tinjalici da nabavi patike po 10-15€ a da ih proda po 150€, nego da se bavi razvojem poljoprivrede,mada ruku na srce ni sam ne zna šta ga je snašlo

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mjestimično mokrim putevima, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).
  Privredna društva sve češće ugovaraju rješavanje eventualnih sporova pred Arbitražnim sudom, a prednjače preduzeća čiji su vlasnici stranci, ili čije je sjedište van Crne Gore, saopštili su Danu iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).
  Službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“ – Stanice policije Šavnik, tokom pojačanih kontrola saobraćaja na djelovima magistralnih puteva, uhapsili su državljanina Srbije M.P. (34), koji je pokušao da podmiti policijskog službenika.