Bolest goveda kvrgave kože se širi: Potvrđeno 97 slučajeva

kvrgava_koza1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 04.08.2016. u 06:29

U Crnoj Gori je, zaključno sa jučerašnjim danom, potvrđeno 97 slučajeva bolesti kvrgave kože kod goveda. 

To je saopšteno iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Vakcinisano je blizu 50 odsto goveda u zaraženom i ugroženom području, a prema navodima Uprave u ovom trenutku je potvrđeno 97 slučajeva oboljelih goveda.

“U opštinama Gusinje i Rožaje potvrđena su po četiri slučaja, u Beranama 17, u Bijelom Polju 18, u Kolašinu 13, Mojkovcu 35, Plavu pet i na Žabljaku jedan. Već je napravljen raspored veterinarskih ambulanti, koje će sprovoditi akciju, prema Programu hitne vakcinacije“, navodi se u saopštenju.

Takođe je naglašeno da će po isporuci novog kontigenta odmah početi sa vakcinacijom na područjima na kojima za sada nemaju potvrđenu bolest, ali će, kako kažu, javnost biti blagovremeno obaviještena.

“Apelujemo na držaoce goveda da odmah po sumnji na bolest obavijeste nadležnu veterinarsku ambulantu, kao i da se pridržavaju savjeta koje su dobili kroz flajer koji je pripremila Uprava za bezbijednost hrane i distribuirala preko veterinarskih ambulanti, kao i savjeta veterinara”, kazali su iz Uprave i dodali da je saradnja sa terenskim radnicima i vakcinacija obavezna.

Protiv vlasnika koji ne dovedu životinju u dogovoreno vrijeme na vakcinaciju biće podnijete krivične prijave.

“Ne postoje razlozi za zabinutost oko bezbjednosti mlijeka i mlječnih proizvoda koji se nalaze na tržištu Crne Gore, jer se na zaraženim gazdinstvima preduzmaju sve mjere u cilju osiguravanja bezbjednosti hrane na tržištu”, poručili su iz Uprave i ujedno preporučili termičku obradu mlijeka na ugroženom i zaraženom području.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika pravosnažno su oslobođeni optužbi da su 2020. godine kršili naredbe Ministarstva zdravlja o sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti kada su se na Trgu Šaka Petrovića okupili i skupa sa građanima obavljali vjerski obred - litiju, ulicama grada.
Nikšićanin Nemanja Koprivica juče je napustio Istražni zatvor u Spužu po pravosnažnosti rješenja Višeg suda kojim je prihvaćeno jemstvo od 606.000 eura kojim je rodbina ovog optuženog garantovala da neće pobjeći ukoliko se nađe na slobodi.