Bolest kvrgave kože jenjava

krava111111111111
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 23.08.2016. u 06:32

Bolest kvrgave kože goveda polako jenjava, a u Crnoj Gori je laboratorijski potvrđeno 532 slučaja oboljelih grla. 

To je saopštila Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Što se tiče bolesti plavog jezika, ona je potvrđena kod 177 preživara, od čega na 174 ovce i tri krave, a najveći broj slučajeva registrovan je na područjima Podgorice, Nikšića i Cetinja.

Specijalistička veterinarska laboratorija u posljednja četiri dana potvrđuje na dnevnom nivou prosječno oko 20 novih slučajeva bolesti.

“Broj novih slučajeva bolesti znatno je manji nego što je bio raniji prosjek, što upućuje na zaključak da daju rezultate mjere koje se intenzivno preduzimaju na terenu”, kaže se u saopštenju. 

Bolest kvrgave kože goveda u Nikšiću je prošla gotovo neopaženo. Zabilježen je veoma mali vroj slučajeva, za razliku od opština na sjeveru Crne Gore.

Prema preliminarnim analizama, podaci pokazuju da je vakcinacija efikasna.

“Veoma je bitno i što se efikasno sprovode mjere otkrivanja i eliminisanja zaraženih grla, koje sprovode stručne veterinarske ekipe i komisije Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove uz podršku lokalnih uprava”, navodi se u saopštenju.

Vakcinacija goveda na teritoriji Crne Gore je završena, a Uprava je pozvala vlasnike čija goveda iz bilo kog razloga nijesu vakcinisana, da je njihova zakonska obaveza da pozovu lokalne veterinarske ambulante i obavjeste ih o lokaciji na kojoj se goveda nalaze, kako bi i ova goveda bila vakcinisana što prije.

Međutim, najavljena akcija vakcinacije „lutajućih“ goveda na primorju nije bila uspješna.

“Iako je Uprava obezbijedila vakcine, kamion za eventualno potrebni transport goveda i stavila na raspolaganje pet veterinara, pojedine opštinske službe, i nakon više apela, nijesu odazvale zakazanoj akciji”, zaključili su iz Uprave.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, a u višim predjelima, mostovima i prilazima tunelima ima mjestimične poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Povodom informacija koje su se jutros pojavile na društvenim mrežama da u studentskom domu hotela „Onogošt“ već dva dana ne radi grijanje, menadžment je saopštio da je kvar otklonjen sinoć u kasnim večernjim satima i da je u to vrijeme pušteno grijanje.