Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

CDT: DRI mora imati nezavisnost zbog razvoja demokratije u zemlji

CDT
 • Autor onogost.me
 • 18.04.2024. u 11:29
Neprecizno postavljeni zakonski okvir, nerazvijena stručna služba, i nedovoljne garancije finansijske nezavisnosti i transparentnosti sprečavaju rast i razvoj Državne izborne komisije, što direktno koči razvoj demokratskih procesa u zemlji, poručeno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

Ove manjkavosti, kako kažu, plod su nedostatka političke volje da imamo jaku “izbornu vlast”, nezavisnu od političkih uticaja i zasnovanu na strogoj primjeni zakona i međunarodnih standarda.

“Nejasnoće u zakonodavstvu nijesu samo formalna prepreka, već i razlog smanjene efikasnosti i niskog povjerenja u izborni sistem. Bez adekvatnog pravnog temelja, teško je ostvariti ciljane reforme ili osigurati integritet izborne administracije, što je ključno za osiguranje poštenih i transparentnih izbornih procesa. Bez obzira na političku pripadnost, građani traže integritet i pouzdanost u izbornom procesu”, pišu iz CDT-a.

Postizanje ovakvog integriteta zahtijeva temeljnu profesionalizaciju i depolitizaciju izborne administracije, te zakonske reforme koje će osigurati razvoj stručnih i tehničkih kapaciteta.

Ovo su najvažniji zaključci analize “Reforma DIK: Proširenjem djelokruga, izgradnjom stručne službe i modernizacijom do povjerenja i fer izbora”, koju je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pripremio i uputio Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu sa ciljem da doprinese kvalitetnijoj raspravi i pronalaženju najboljih modela i rješenja za uspostavljanje povjerenja u izborni proces.

U publikaciji su se bavili problemima nerazvijene stručne službe, neprecizno definisanih nadležnosti koje onemogućavaju razvoj i nedovoljne finansijske nezavisnosti i transparentnosti, i predložili rješenja koja se moraju realizovati kroz zakonodavnu intervenciju, kako bi se stvorio osnov za dalje unapređenje praksi.

“Zato predlažemo da, u cilju boljeg razumijevanja svih problema koji postoje u radu i funkcionisanju Komisije, čitaoci analiziraju oba dokumenta, kako bi stekli sveobuhvatnu sliku o potrebi reforme i predloženim rješenjima. Jer ukoliko se ispuni samo dio naših preporuka, proces reforme neće biti kompletan i neće proći mnogo vremena kad će početi razgovori i potrebi novih reformskih zahvata.

Ova publikacija nastala je u okviru projekta “Doprinos procesu EU integracija”, koji provodi Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u saradnji sa Udruženjem za odgovorni i održivi razvoj (UZOR). Ovaj projekat je finansiran uz doprinos Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije. Sadržaj ovog dokumenta predstavlja stavove njegovih autora i ne predstavlja stav Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu počinje danas i trajaće do 15. juna 2024, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).
  U okviru ekološke kampanje „“Naš grad naš od(b)raz“, sjutra, od 9 h, organizuje se akcija čišćenja tvrđave Bedem, a potom i eko- parka Blace.