Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

CDT: Opštine isplatile skoro 40.000 eura za jednokratnu socijalnu pomoć

novac2222
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 20.09.2016. u 11:42

Crnogorske opštine su, od 26. avgusta do 9. septembra, za jednokratnu socijalnu pomoć isplatile skoro 40 hiljada eura, što je tri puta više u odnosu na prethodni izvještajni period. 

To je saopšteno iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), koji je naveo i da su opštine po Zakonu dužne da u toku izborne kampanje petnaestodnevno prikupljaju i objavljuju podatke o raspodjeli svih oblika socijalne pomoći na lokalnom nivou, uključujući i podatke o vrstama, iznosima i primaocima socijalne pomoći.

„Analiza objavljenih analitičkih kartica pokazala je da je u ovom periodu bilo ukupno 324 isplata za jednokratne socijalne pomoći“, kaže se u saopštenju CDT-a.

Dodaje se da je najveći iznos isplatio Glavni grad, više od 21 hiljadu eura, što je 53 odsto od ukupno raspodijeljenih sredstava.

„Opština Pljevlja je isplatila 6,5 hiljada jednokratnih socijalnih pomoći, Nikšić 4,3 hiljade, Herceg Novi 2,6 hiljada, a Kotor 1,6 hiljada, dok su ostale opštine u istu svrhu isplatile po nekoliko stotina eura“, naveli su iz CDT-a.

Kako su kazali, nijesu uspjeli da nađu podatke o socijalnim davanjima za opštine Rožaje i Gusinje.

Iz CDT-a su rekli da u šest opština nije bilo isplata za socijalne pomoći – Bar, Budva, Mojkovac, Plužine, Petnjica i Žabljak.

„Na osnovu dostupnih podataka može se zaključiti da su jednokratne socijalne pomoći uglavnom isplaćivane za materijalna obezbjeđenja porodice, za kupovinu ljekova i liječenje, za brigu o licima sa invaliditetom, naknade za opremu za rođenje djeteta i pomoć samohranim roditeljima“, naveli su iz CDT-a.

Iz te nevladine organizaciju su saopštili da, iako zakon ne propisuje sadržaj i formu analitičke kartice, kao ni objavljivanje podataka o primaocima socijalnih davanja, 80 odsto opština u izvještajima objavljuje svrhu uplate.

„Detaljne informacije o tome se mogu naći u analitičkim karticama opština Nikšić, Kotor, Danilograd i Pljevlja. Većina opština objavljuje i brojeve rješenja na osnovu kojih su isplate vršene“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, iako je Glavni grad imao najveći broj isplata 237 iz objavljenih analitičkih kartica, ne može se zaključiti koja je svrha uplate jednokratnih socijalnih pomoći.

CDT je pozvao Agenciju za sprječavanje korupcije da posebno pažnju obrati na kontrolu potrošnje socijalne pomoći koja je bila jedna od najčešće pominjanih zloupotreba u izborne svrhe.

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odliv stanovništa i loša putna infrastruktura najveći su problemi opštine Plužine, kazao je u emisiji „Mreža“ Televizije Crne Gore predsjednik te opštine Slobodan Delić.
Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, sekretar Sekretarijata za kulturu sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović, kopredsjednica Ženskog kluba Skupštine opštine Nikšić Ksenija Milović i izvršna koordinatorka NVO ,,SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić“ Nataša Međedović, potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji, sa ciljem unapređenja servisa za prevenciju, zaštitu, rehabilitaciju i reintegraciju žrtava rodno zasnovanog nasilja na nivou opštine Nikšić.