Centar za romske inicijative dijeli đačke torbe i školski pribor učenicima RE populacije

romi1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 26.08.2016. u 14:12

Centar za romske inicijative počeo je sa podjelom đačkih torbi i školskog pribora učenicima romske i egipćanske populacije u Nikšiću. 

U pitanju je 181 učenik koji pohađa nastavu u osnovnim školama “Mileva Lajović Lalatović” i “Olga Golović”. 

U toku akcije 41 učenik od četvrtog do devetog razreda, čije porodice nijesu u mogućnosti da djeci obezbijede udžbenike, dobiće complete knjiga kako bi nesmetano mogli da pohađaju nastavu. Ministratvo za ljudska i manjinska prava  najavilo je da će učenicima RE populacije u Crnoj Gori, od prvog do trećeg rareda, obezbijediti besplatne udžbenike.  

Centar je za roditelje organizovao i radionice kako bi im skrenuli pažnju na značaj obrazovanja, kao i na obavezujuće zakonske normama i sankcije ukoliko djecu neredovno šalju u školu ili im na bilo koji način onemoguće da redovno pohađaju nastavu. Prošle godine je u šest slučajeva pokrenut prekršajni postupak prema roditeljima koji nijesu dozvoljavali djeci da idu u školu.

Kompanija ,,Jolly commerce” je prvacima romske i egipćanske nacionalnosti čestitala početak školovanja i svima poklonili po loptu.

Akcije podjele udžbenika, đačkih torbi i školskog pribora realizovana je u sklopu projekta “Pružanjem socijalnih usluga do redovnog pohađanja osnovnog obrazovanja”, koji Centar za romske inicijative realizuje od januara, a koji podržava Romski edukativni fond (REF) iz Budimpešte. 

“U okviru projekta prošle školske godinu smo pratili redovnost pohađanja nastave i kvalitet obrazovanja za 157 romske i egipćanske  djece”, kazala je Fana Delija, izvršna koordinatorka Centra za romske inicijative.

 

www.vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.
Nakon što je 2018. godine donacijom bubrega sugrađaninu Iliji Bulajiću spasila život, Nikšićanka Kristina Nina Vojinović odlučila je da to učini još jednom. Ovog puta odlučila je da donira dio jetre jedanaestogodišnjoj djevojčici sa kojom takođe nema rodbinskih veza.