Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Četiri kandidata u trci za direktora policije

epwmgyqw4aamiv3_0
twitter
  • Autor onogost.me
  • 19.02.2021. u 16:16

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović danas je odradio intervjue sa četiri kandidata u užem izboru za direktora Uprave policije, Zoranom Brđaninom, Draganom Klikovcem, Draganom Radonjićem i Vojom Lakovićem.

Kako ističu u Akciji za ljudska prava (HRA), čija je predstavnica Marija Vesković je danas pratila intervjue, razgovori su ponaosob trajali oko 45 minuta, i ministar je svakome od kandidata postavio po četiri ista pitanja.

Prvo pitanje je bilo vezano za odnos policije prema ljudskim pravima.

Ministar je, kako navode u saopštenju HRA, tražio da kandidati objasne kako da se u policiji na najmanju moguću mjeru svede tortura i prekoračenje policijskih ovlašćenja, kao i da objasne odnos koji trenutno u Upravi policije postoji prema rodnoj ravnopravnosti.

"Drugo pitanje se odnosilo na povjerenje građana u rad policije, sa osvrtom na trenutni stepen povjerenja i mehanizme koji mogu da ga unaprijede. Trećim pitanjem se tražilo od kandidata da daju svoje viđenje dosadašnje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, kao i preporuke za unapređenje te borbe, ako postoji nešto što bi promijenili. Četvrto pitanje se odnosilo na ulogu i djelovanje policije u građanskom, multietničkom društvu", navode u saopštenju.

Brđanin je načelnik Odjeljenja za analitiku i unapređenje rada policije, Klikovac načelnik Operativno-komunikacionog centra u Upravi policije, Radonjić načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja za istrage organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Uprave policije, a Laković profesor i dekan Fakulteta za bezbjednosne nauke u Banja Luci, koji je ranije bio načelnik Centra bezbjednosti Bar i šef policije u Budvi.

"Uprava policije je, pored Državnog tužilaštva i sudstva, veoma važan državni organ za zaštitu ljudskih prava i Akcija za ljudska prava je zbog toga od ministra zatražila da nam omogući da prisustvujemo intervjuima sa kandidatima koji su ušli u uži izbor. HRA godinama već prati intervjue koje sa kandidatima za sudije i državne tužioce sprovode Sudski savjet i Tužilački savjet. Ministar nije imao zakonsku obavezu da usvoji našu molbu i da intervjue otvori za javnost. Nadamo se da će ubuduće ovi intervjui biti javni i da će to biti propisano", naglašavaju u HRA i dodaju da će tokom dana objaviti detaljniji izvještaj o odgovorima koje su kandidati dali.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.
Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.