CG će od Turske tražiti izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 26.09.2022. u 16:25
Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bez obzira što se protiv njih pred turskim organima vode krivični postupci. Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG od Ministarstva pravde. Živković i Perunović su u Turskoj uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u ubistvo osumnjičenog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra.

Od Ministarstva pravde smo tražili odgovor na pitanje da li će Crna Gora od Turske tražiti izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, koja su tamo lišena slobode imajući u vidu sumnje da su odgovorni za teško ubistvo na štetu Jovana Vukotića, a znajući da im se u Višem sudu u Podgorici već sudi zbog ubistva Nikole Stanišića i formiranja kriminalne organizacije.

“Nadležni organi Crne Gore će, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i međunarodnim ugovorima koji regulišu izručenje okrivljenih i osuđenih lica, tražiti izručenje lica koja se potražuju radi vođenja krivičnih postupaka pred pravodusnim organima Crne Gore, bez obzira na to da li se protiv tih lica (u državama gdje se nalaze) vode krivični postupci”, saopštili su iz Ministarstva pravde za Portal RTCG.

Zdravko Perunović i Radoje Živković, koje je turska policija uhapsila 16.septembra, poznati su odranije crnogorskim istražnim organima, ali i javnosti. Njihova imena su u optužnici protiv istaknutog člana kavačkog klana Slobodana Kašćelana i njegove trinaestočlane grupe koju tužilaštvo tereti za teško ubistvo Nikole Stanišića na podmukao i svirep način.

Njima se sudi u podgoričkom Višem sudu. Na posljednjem ročištu odbrana je ukazala na nezakonitost dokaza protiv optuženih i zatražila obustavu krivičnog postupka.

Pored Kašćelana na optužnici se našao i Kotoranin Radoje Zvicer (49) sa sugrađanima Draganom Kneževićem (40) i Milošem Radonjićem.

Tu su i Srđan Jurišević (48) iz Tivta, zatim Radoje Živković (35), Vladimir Vučković (45) i Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, Milan Vujotić (39), Aleksandar Dragićević (35), Zoran Kažić (45) i Milan Knežević (43) iz Podgorice, Darko Prelević (30) iz Pljevalja, kao i Krsto Maroš.

Tužilaštvo tvrdi da je ova grupa pratila kretanje i navike Stanišića pet dana prije nego je otet a potom i ubijen u noći između 2. i 3. avgusta 2020. godine.

Turski mediji prenijeli su da je istragom o nedavnom ubistvu Vukotića utvrđeno da su likvidaciju počinili članovi suparničke kriminalne grupe koji su ga pratili najmanje četiri mjeseca prije ubistva. Ubistvo je navodno plaćeno milion eura, javila je Anadolija.

Vukotić je ubijen na auto-putu u istanbulskom okrugu Šišli, a smrtonosne hice ispalio je napadač sa motocikla kojim je upravljao još jedan saučesnik.

Istragu o tom slučaju vode pripadnici Odjeljenja istanbulske policije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.