CGO: Odlučno adresirati sve oblike nasilja nad ženama

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 26.11.2022. u 08:55
Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.

“Na ugrožen položaj žena u crnogorskom društvu ukazuje i istraživanje CGO-a, iz oktobra 2022, prema kojem se među grupama najviše izloženima diskriminaciji pozicioniraju žene, a više od 86% ispitanika/ca smatra da je nasilje nad ženama u CG djelimično ili veoma prisutno”, poručuju iz CGO-a.

Kažu da je prethodnu godinu obilježio rast broja ubistava žena koje su prijavile nasilje, naglašena mizoginija i govor mržnje u javnom prostoru.

“Sve to je često pratila pasivnost institucija i izostanak prepoznavanja hitne potrebe da se reaguje i pruži djelotvorna podrška ženama”, poručuju iz CGO-a.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Lokalni Vodovod obavijestio je da će sjutra, od 10 do 14 časova, biti obustavljeno vodosnabdijevanje u lijevom dijelu Dragove Luke, što obuhvata Široku ulicu, Bistričke ulice, Dragovolučku i Tovićku ulicu.
  Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.