Crna Gora slavi Njegošev dan

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 13.11.2023. u 08:17
Crna Gora danas slavi Njegošev dan kao državni zvanični praznik i tom povodom su neradni dani 13. i 14. novembar. Ovo je prvi put da Crna Gora obilježava Njegošev dan kao državni praznik kulture.

Na današnji dan 1813. na Njegušima je rođen Petar II Petrović Njegoš, crnogorski vladika, pjesnik, filozof i državnik.

Kao državnik postavio je temelje moderne crnogorske države, ustanovio izvršnu vlast i Senat, organizovao sudove, uveo poreze. Za njegove vladavine osnovana je prva štamparija na Cetinju 1834. i podignuta prva škola.

Petar II Petrović Njegoš, jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji crnogorske književnosti i kulture, umro je po starom kalendaru 19, a po novom 31. oktobra 1851.

Povodom državnog praznika 13. novembra – Njegoševog dana, crnogorskog praznika kulture neradni dani su ponedjeljak i utorak, odnosno 13. i 14. novembar.

“Kako se shodno navedenom Zakonu državni i drugi praznici praznuju dva dana i to na dan praznika i narednog dana, povodom državnog praznika 13. novembar – Njegošev dan, crnogorski praznik kulture, neradni dani su ponedjeljak 13. novembar i utorak 14. novembar”, naveli su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Osnivač i direktor Kulturno- kreativnog centra "Akord", pjevač, pjesnik, sugrađanin Dragan Knežević preminuo je u 61. godini života.
  Stočar iz Nikšića Slavko Bezmarević za emisiju TVCG "Agrosaznanje" govori o tome kako nije zadovoljan odnosom resornog ministarstva prema proizvođačima hrane. Kaže da je sve manje stočara iako se, da država pomaže, od ovog posla može lijepo živjeti.