Crveni krst otvorio žiro račun za pomoć stanovnicima Gaze

Ilustracija
 • Autor onogost.me
 • 10.11.2023. u 13:37
Crveni krst Crne Gore je juče aktivirao žiro-račun za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu u pojasu Gaze, saopšteno je iz te NVO.

Svako ko želi i ima mogućnosti, pomoć može uplatiti na broj 520-5188-31, kod Hipotekarne banke.

Prikupljena sredstva, kako navode, biće uplaćena u apel Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koji djeluje u ovom regionu od 1967. godine.

“Crveni krst Crne Gore je u prethodnom periodu, nakon izbijanja sukoba u Izraelu i Pojasu Gaze, izrazio duboku zabrinutost i zajedno sa Međunarodnim pokretom Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, pozvao na zaštitu civila, humanitarnih radnika ali i civilnih objekata koji moraju biti zaštićeni u skladu sa odredbama Međunarodnog humanitarnog prava”, ističu iz Crvenog krsta Crne Gore.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i Crveni krst Crne Gore pozivaju na bezbjedan i nesmetan pristup pojasu Gaze i oslobađanje talaca zarobljenih tokom sukoba.

“Takođe pozivamo diplomatsku zajednicu da ubrza napore ka dugoročnom mirovnom sporazumu i masovnom povećanju humanitarne pomoći. Posljednji mjesec je bio najrazorniji period nasilja ikada širom Izraela i Palestine, u kojem je poginulo oko dvanaest hiljada ljudi. Veliki je broj teško povrijeđenih, naročito onih koji su najugroženiji, a to su djeca i žene”, navodi se u saopštenju.

Pozivaju na poštovanje Međunarodnog humanitarnog prava, koje je obavezujuće za države koje su se na njegovu primjenu obavezale međunarodnim ugovorima, kojima je regulisana ova oblast.

“Odrednicama Međunarodnog humanitarnog prava, štite se prava civila, lica koja više ne učestvuju ili nijesu učestvovala u sukobima, ranjenih, bolesnih i zatvorenika”, zaključuju u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ekološki pokret ,,Ozon” snažno podržava inicijativu Nemanje Vukovića, predsjednika SO Nikšić, za dobijanje statusa grada, čime bi se otvorile perspektive za održivi razvoj terirorijalno najveće opštine u Crnoj Gori, navode iz tog pokreta.
  U Crnoj Gori jutros se saobraća po mokrim i klizavim putevima, upozorili su iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).