Čupić: Tradiciju škole obilježila istrajnost mještana za znanjem

konta_naslovna1
Bojana Vujačić
  • Autor onogost.me
  • 20.05.2016. u 12:29

Danas je u OŠ „Jagoš Kontić“ upriličen bogat kulturno-zabavni program, kojim je obilježen Dan škole.

Tim povodom direktor škole Sava Čupić poželio je u ime kolektiva, učenika i u svoje lično ime srdačnu dobrodošlicu i zahvalio se svim prisutnima što su došli da uveličaju proslavu Dana škole i jubileja – 10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore, koji je škola istovremeno obilježila.

Istakao je da je duga i burna tradicija škole prekidana ratom, ali obilježena istrajnošću mještana koji su bili željni znanja i obrazovanja. Brojni uspjesi učenika i zaposlenih dovoljan su razlog zbog kojih, kako je rekao, treba reći nešto o prošlim i aktuelnim dešavanjima u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

“Straševina, prigradsko mjesto u Nikšiću, nije imala školsku zgradu do 1928. godine, kada je u privatnoj kući Petka Radojičića otvorena škola i u njoj je nastava izvođena do 1930. godine kada su Straševljani i Kličevljani  donijeli odluku da podignu novu školsku zgradu, u kojoj su do 1941. godine bila formirana po dva odjeljenja, dok za vrijeme rata nastava nije izvođena. Poslije rata, u drugoj polovini novembra 1944. godine, škola je ponovo počela sa radom. Školske 1959/60. godine, škola dobija sadašnji naziv po imenu istaknutog revolucionara i narodnog heroja Jagoša Kontića. Škola u Straševini je dobila je 1982. godine novu školsku zgradu koja je 2014. godine u velikoj mjeri renovirana kroz projekat ”Energetska efikasnost u javnim zgradama u Crnoj Gori” čime su obezbijeđeni svi neophodni materijalni i organizacioni uslovi za ostvarivanje vaspitno-obrazovnih ciljeva i zadataka”, rekao je Čupić.

Dodao je da danas škola ima 18 odjeljenja, a nastavu pohađa 480 učenika koji je svojim radom i trudom, uz pomoć stručnih nastavnika i saradnika, na najbolji način predstavljaju.

“Kao i prethodnih godina, tako je i ove godine, iz škole izašao veliki broj pohvaljenih i nagrađenih učenika za postignut odličan uspjeh i primjerno vladanje od kojih su njih troje dobitnici diplome Luča”, istakao je Čupić.

On je poručio i da u školi radi dobro osposobljen i stručan kadar koji se profesionalno usavršava i u duhu reformisane škole kontinuirano osavremenjava nastavni proces i motiviše učenike za rad i postizanje rezultata. 

Direktor škole je posebno napomenuo da su nemjerljiv doprinos razvoju škole dali bivši članovi kolektiva, sada penzioneri, koje je posebno pozdravio.

“Osim redovnog nastavnog procesa, u školi se velika pažnja poklanja i vannastavnim aktivnostima. Organizovane su brojne sekcije, predmetno-naučne grupe, učeničke i humanitarne organizacije čiji se rad i rezultati prezentuju tokom cijele godine. Povodom obilježavanja značajnih datuma tradicionalno se održavaju priredbe i druge manifestacije koje pružaju mogućnosti za promovisanje talentovanih učenika. U prethodnoj školskoj godini učenici su ostvarili učešće na brojnim takmičenjima u znanju, konkursima, smotrama i izložbama”, naveo je Čupić.

Škola je uključena u više projekata, a jedan od njih je ¨Straševina – moj zavičaj i okruženje¨, u okviru kojeg učenici istražuju mjesto u kome žive iz perspektive različitih nastavnih predmeta.

“Ove godine slavimo veliki Jubilej – deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore. Naša škola je realizovala brojne aktivnosti povodom obilježavanja ovog značajnog datuma. Učenici su učestvovali na brojnim likovnim i literarnim konkursima i na kvizu znanja sa temama iz istorije Crne Gore. Pisali su literarne radove, slikali, komponovali, pravili suvenire i izrađivali panoe iz svih nastavnih predmeta, a sve u cilju jačanja patriotizma i razvijanja ljubavi prema svojoj domovini”, zaključio je Čupić.

Nakon pozdravnog govora upriličen je svečani program, u kojem su učenici škole iskazali svoju kreativnost kroz pjesmu, igru i recitaciju.

 

 

 
 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.