Đaci nezadovoljni, loše krenula prodaja polovnih udžbenika

20170816_102713
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 17.08.2017. u 05:58

Nikšićki osnovci i srednjoškolci i ovog avgusta tradicionalno su okupljeni na platou ispred Robne kuće, gdje su, u želji da nešto zarade, počeli sa prodajom korištenih udžbenika.

Prodaja je kažu, prilično lošija nego prošle godine, a cijena udžbenika zavisi od izdanja i očuvanosti.

 „Prodajem knige za osmi i deveti razred, a inače se prodaju polovni  udžbenici od četvrtog do devetog razreda osnovne,  kao i za sva četiri razreda gimnazije i cijene su od 25 do 45, sve zavisi godina kad su štampane i koliko su očuvane knjige. Tu sam dvije-tri gore godine zaredom i mogu reći da je ove godine najlošija prodaja, prošle godine je do 15. se već sve bilo kupljeno“, kazala je Jelena, učenica devetog razreda dodajući da je veliki broj ovih mladih prodavaca tu od 5-og avgusta, da bi sačuvali termin jer 22. idu u Deltu na Sajam. Tamo je, kako kaže, bolja prodaja i veće cijene.

Udžbenike za sve razrede možete naći kod Stefana, učenika drugog razreda gimnazije.

„Prodajem knjige za sve razrede osnovne i srednje škole i koštaju obično od 20 do 50 eura. Recimo, baš za drugi razred gimnazije su 50. Tek sam danas počeo i nadam se da ću sve brzo prodati, čekaju vjerovarno ljudi primanja“, optimističan je mladi gimnazijalac.

Nezadovoljna prodajom je i Milena, uskoro učenica osmog razreda. Ona je tu već drugu godinu zaredom.

„Prodajem knjige za sedmi i za šesti razred. Knjige za sedmi su 25 eura, dok ih za šesti prodajem po komadu. Obično se po komadu kreću od euro i po do dva. Ovo su moje knjige i veoma dobro sam ih čuvala, ali evo nikako da ih prodam, a prošle godine sam odmah“, razočarano kaže Milena koja će, nada se, zarađeni novac utrošiti na kupovinu udžbenika za predstojeću školsku godinu.

Podsjetimo, iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica kazali su da će pojedinačne cijene udžbenika biti na prošlogodišnjem nivou.

Tako su novi udžbenici prošle godine bili najpovoljniji  za prvi razred osnovne škole i koštali su 43,10 eura, za drugi razred 50,80, za treći 47,70, a za četvrti 59,60 eura. Udžbenici za peti razred koštali su 67,30, za šesti 79,80, a za osmi i deveti po 88,20 eura.

Što se tiče srednje škole, za prvi razred gimnazije udžbenici su koštali 106,30, za drugi 87,20, za treći 78,80, a za četvrti 55,30 eura.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.