Dan pobjede nad fašizmom: Položeni vijenci na Spomenik palim borcima

spomenik_treca1
Bojana Vujačić
  • Autor onogost.me
  • 09.05.2016. u 11:14

Povodom Dana pobjede predstavnici Opštine Nikšić, UBNOR-a i Vojske Crne Gore položili su danas vijence na Spomenik palim borcima pod Trebjesom.

Predstavnik UBNOR-a Stevo Goranović izrazio je nadu da su mlade generacije svjesne današnjeg datuma iako to, kako je rekao, ne pokazuje posjeta omladine.

„Ovo je veliki datum u istoriji bivše Jugoslavije, a posebno Crne Gore. Slavi ga i Evropa, kao dan ujedinjenja. Ovim povodom, treba istaći da je Nikšić imao najveći broj generala, vojskovođa, kao i 48 narodnih heroja na koje smo ponosni, ali smo posebno ponosni na ono što je revolucija donijela, a to je nezavisnost Crne Gore, koju je neko ukrao“, kazao je Goranović.

On je dodao da je danas prilika za prisjećanje na sve heroje koji su ginuli i borili se za slobodu. 

„Ovaj spomenik između ostalog simboliše i strijeljanje narodnog heroja Ljuba Čupića, čiji osmjeh označava nepobjedivost i obišao je čitav svijet. Nedostaje nam Jugoslavija, ali treba da se borimo za Crnu Goru, njenu dugovječnu tradiciju, koju treba da unaprijedimo i koju nam ne mogu oteti“, zaključio je Goranović.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Radoš Šućur rekao je da će brzo biti urađena sanacija dijela Spomenika koji je nedavno uništen, te da se samo čeka isporuka originalnog kamena koji je ugrađen u ovaj Spomenik, a kojeg u Crnoj Gori nema.

Vijenac na Spomenik palim borcima položili su i predstavnici nikšićkih komunista, a ispred njih obratio se predsjednik Opštinskog komiteta Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore Radisav Stanišić koji je rekao da su oni danas došli da pred simbolom borbe protiv fašizma proslave Dan pobjede, Dan Evrope i dan kada je kapitulacijom nacističke Njemačke završen Drugi svjetski rat.

„Taj, po zlu upamćeni Drugi svjetski rat, trajao je šest godina i po masovnosti i broju žrtava sigurno je najstravičniji rat u dosadašnjoj istoriji. U ratu je učestvovala 61 država, a mobilisano je oko 110 miliona ljudi, od kojih je poginulo blizu 60 miliona“, istakao je Stanišić.

On je rekao i da su narodi Jugoslavije dali ogroman doprinos u toj borbi, u čemu je značajnu ulogu imao i nikšićki srez sa čije teritorije je učestvovalo preko 11.000 boraca.

„Prolivena krv palih boraca prisiljava nas da ne dozvolimo da se ruše tekovine narodnooslobodilačke borbe i socijalističke revolucije, da se vrijeđaju heroji rata i omalovažava krv junaka – oslobodilaca“, zaključio je Stanišić.

Vijenac na Spomenik palim borcima danas je položila i delegacija Opštinskog odbora Demokratske Crne Gore.

 

 

 

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U sklopu kontinuiranih i koordinisanih aktivnosti koje sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), a u okviru svojih zakonskih ovlašćenja preduzete su mjere i radnje u cilju uskraćivanja boravka i zabrane ulaska za 28 stranih državljana.
Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio je da je Crna Gora evropski rekorder u zaplijeni cigareta. On je to danas kazao u prostorijama privatne firme "M Construction" gdje je spaljeno 3.048 paketa cigareta zaplijenjenih u Luci Bar.