Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Danas je Svjetski dan životne sredine

dan
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 05.06.2016. u 09:29

Svjetski Dan životne sredine ove godine biće obilježen sa ciljem postizanja nulte tolerancije za ilegalnu trgovinu divljim vrstama.

Kako su ukazali iz Agencije za zaštitu životne sredine, u cijelom svijetu, svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje obilježava se Svjetski dan životne sredine, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Iz Agencije su podsjetili da je 5. jun, odredila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, s obzirom na to da se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.

“U svijetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorniji odnos prema životnoj sredini. Ovogodišnja tema sa kojom se obilježava Svjetski dan životne sredine je “Podivljajmo za život” (Go wild for life), sa ciljem postizanja nulte tolerancije – ilegalne trgovine divljim vrstama”, kaže se u saopštenju. 

Podsjeća se da je trgovina divljim biljkama i životinjama i njihovim djelovima i derivatima veliki biznis, procijenjen da vrijedi milijarde dolara i obuhvata stotine miliona biljaka i životinja svake godine. 

Trgovina je, kako se dodaje, raznolika i globalna, od živih životinja i ukrasnih biljaka do niza proizvoda i derivata, kao što su ribe i ostali prehrambeni proizvodi, egzotična roba od kože, muzički instrumenti, trupci, suveniri i ljekovi. Trgovinom se uglavnom bave – turisti, kolekcionari, krijumčari i trgovci. 

“Na dodacima CITES Konvencije nalaze se, između ostalog, sve “velike mačke”, svi primati, medvjedi, papagaji, aligatori, krokodili, ptice grabljivice, slonovi, nosorozi, kornjače, morske kornjače, mnoštvo egzotičnih gmizavaca, korali, morski konjići i mnoge druge vrste. Veliki broj biljnih vrsta su takođe zaštićene, na primjer orhideje, kaktusi i tropske biljke”, precizira se u saopštenju Agencije. 

Ističe se da otkrivanje ilegalnih aktivnosti iz te oblasti zavisi u velikoj mjeri od stepena informisanosti, obuke i pozornosti nadlležnih organa na graničnim prelazima (carina, granična, veterinarska i fitosanitarna inspekcija, granična policija).

“Oduzimanje primjeraka živih životinja ugroženih vrsta koje se nađu u prekograničnom prometu ili trgovini suprotno odredbama pomenute Konvencije i nacionalnih propisa predstavlja poseban problem zbog privremenog zbrinjavanja tih životinja do konačne odluke suda, kao i pri trajnom zbrinjavanju. Takođe, javnost još nije dovoljno upoznata o posljedicama ilegalne trgovine ugroženim vrstama divlje flore i faune, te na opstanak istih u prirodi“, pojasnili su iz Agnecije.

Oni su naveli da je Crna Gora implementira rezolucije CITES-a od 2007. godine. Kako su rekli, svake godine, Uprava carina otkrije slučajeve nelegalnog uvoza kornjača, korala, slonovače, ptica pjevačica i slično.

Konvencija CITES, kako se pojašnjava, štiti više od 100 biljnih ili životinjskih vrsta, čije je prirodno stanište u Crnoj Gori (neke kornjače, delfini, vuk, veliki broj ptica).

“Što se tiče zakonskih procedura u Crnoj Gori, i nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine, podsjećamo javnost, da Agencija shodno zakonskoj regulativi izdaje dozvole za uvoz/izvoz/tranzit CITES vrsta”, kaže se u saopštenju.

Precizira se da, kada su u pitanju procedure za uvoz-izvoz-tranzit u ili iz Crne Gore ugroženih vrsta (zahtjev, propratna dokumentacija, administrativne takse i drugo), one su dostupne na web portalu Agencije za zaštitu životne sredine, www.epa.org.me.

Agencija za zaštitu životne sredine, pozdravila je napore vladinog i nevladinog sektora kao i građana, koji će najavljenim brojnim aktivnostima obilježiti ovaj najznačajniji ekološki datum.

“Posebno naglašavamo značaj i napore medija, koji predstavljaju veoma važnog aktera u kontekstu afirmacije ove problematike, obzirom na njihovu ulogu i mehanizme da svojim objektivnim i pravovremenim informisanjem utiču na podizanje svijesti i kreiranje javnog mnjenja u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: CDM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Odliv stanovništa i loša putna infrastruktura najveći su problemi opštine Plužine, kazao je u emisiji „Mreža“ Televizije Crne Gore predsjednik te opštine Slobodan Delić.
Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković, sekretar Sekretarijata za kulturu sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović, kopredsjednica Ženskog kluba Skupštine opštine Nikšić Ksenija Milović i izvršna koordinatorka NVO ,,SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić“ Nataša Međedović, potpisali su Memorandum o razumijevanju i saradnji, sa ciljem unapređenja servisa za prevenciju, zaštitu, rehabilitaciju i reintegraciju žrtava rodno zasnovanog nasilja na nivou opštine Nikšić.