Danas je Svjetski dan životne sredine

dan
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 05.06.2016. u 09:29

Svjetski Dan životne sredine ove godine biće obilježen sa ciljem postizanja nulte tolerancije za ilegalnu trgovinu divljim vrstama.

Kako su ukazali iz Agencije za zaštitu životne sredine, u cijelom svijetu, svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje obilježava se Svjetski dan životne sredine, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Iz Agencije su podsjetili da je 5. jun, odredila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, s obzirom na to da se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.

“U svijetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorniji odnos prema životnoj sredini. Ovogodišnja tema sa kojom se obilježava Svjetski dan životne sredine je “Podivljajmo za život” (Go wild for life), sa ciljem postizanja nulte tolerancije – ilegalne trgovine divljim vrstama”, kaže se u saopštenju. 

Podsjeća se da je trgovina divljim biljkama i životinjama i njihovim djelovima i derivatima veliki biznis, procijenjen da vrijedi milijarde dolara i obuhvata stotine miliona biljaka i životinja svake godine. 

Trgovina je, kako se dodaje, raznolika i globalna, od živih životinja i ukrasnih biljaka do niza proizvoda i derivata, kao što su ribe i ostali prehrambeni proizvodi, egzotična roba od kože, muzički instrumenti, trupci, suveniri i ljekovi. Trgovinom se uglavnom bave – turisti, kolekcionari, krijumčari i trgovci. 

“Na dodacima CITES Konvencije nalaze se, između ostalog, sve “velike mačke”, svi primati, medvjedi, papagaji, aligatori, krokodili, ptice grabljivice, slonovi, nosorozi, kornjače, morske kornjače, mnoštvo egzotičnih gmizavaca, korali, morski konjići i mnoge druge vrste. Veliki broj biljnih vrsta su takođe zaštićene, na primjer orhideje, kaktusi i tropske biljke”, precizira se u saopštenju Agencije. 

Ističe se da otkrivanje ilegalnih aktivnosti iz te oblasti zavisi u velikoj mjeri od stepena informisanosti, obuke i pozornosti nadlležnih organa na graničnim prelazima (carina, granična, veterinarska i fitosanitarna inspekcija, granična policija).

“Oduzimanje primjeraka živih životinja ugroženih vrsta koje se nađu u prekograničnom prometu ili trgovini suprotno odredbama pomenute Konvencije i nacionalnih propisa predstavlja poseban problem zbog privremenog zbrinjavanja tih životinja do konačne odluke suda, kao i pri trajnom zbrinjavanju. Takođe, javnost još nije dovoljno upoznata o posljedicama ilegalne trgovine ugroženim vrstama divlje flore i faune, te na opstanak istih u prirodi“, pojasnili su iz Agnecije.

Oni su naveli da je Crna Gora implementira rezolucije CITES-a od 2007. godine. Kako su rekli, svake godine, Uprava carina otkrije slučajeve nelegalnog uvoza kornjača, korala, slonovače, ptica pjevačica i slično.

Konvencija CITES, kako se pojašnjava, štiti više od 100 biljnih ili životinjskih vrsta, čije je prirodno stanište u Crnoj Gori (neke kornjače, delfini, vuk, veliki broj ptica).

“Što se tiče zakonskih procedura u Crnoj Gori, i nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine, podsjećamo javnost, da Agencija shodno zakonskoj regulativi izdaje dozvole za uvoz/izvoz/tranzit CITES vrsta”, kaže se u saopštenju.

Precizira se da, kada su u pitanju procedure za uvoz-izvoz-tranzit u ili iz Crne Gore ugroženih vrsta (zahtjev, propratna dokumentacija, administrativne takse i drugo), one su dostupne na web portalu Agencije za zaštitu životne sredine, www.epa.org.me.

Agencija za zaštitu životne sredine, pozdravila je napore vladinog i nevladinog sektora kao i građana, koji će najavljenim brojnim aktivnostima obilježiti ovaj najznačajniji ekološki datum.

“Posebno naglašavamo značaj i napore medija, koji predstavljaju veoma važnog aktera u kontekstu afirmacije ove problematike, obzirom na njihovu ulogu i mehanizme da svojim objektivnim i pravovremenim informisanjem utiču na podizanje svijesti i kreiranje javnog mnjenja u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: CDM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Dok na skijaškim terenima Durmitora, još traje zimska sezona, na rijeci Tari minule sedmice počela je sezona splavarenja. Rani početak sezone i veliko interesovanje za ljeto, obećavaju uspješnu sezonu na Tari, kaže splavar Veljko Ostojić, ali i upozorava da je rijeka zatpana smećem i da se nešto mora hitno uraditi.
Tokom ljetnjih mjeseci se dešava da od Vodovoda kupujemo vodu koja se doprema cisternama u našu mjesnu zajednicu, ali to zna da bude dosta skupo zbog cijene prevoza, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG predsjednik Mjesne zajednice Vilusi, Vidak Šabanović.