Danas počinje Kurban-bajram

dzamija1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 12.09.2016. u 06:20

Vjernici muslimanske vjeroispovijesti danas počinju obilježavanje Kurban-bajrama.

Kurban-bajram predstavlja završetak ramazanskog posta i traje četiri dana.

Ovo je jedan od dva njaznačajnija praznika u islamskom svijetu. Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva – Bajram-namaz.

Kurban-bajram se naziva i hadžski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Ćabi, najvećem islamskom svetilištu, koje se nalazi u Meki u Saudijskoj Arabiji.

Na današnji dan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a priprema se bogata trpeza za goste.

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju prazničnu molitvu.

Vjernicima muslimanske vjeroispovijesti, portal Onogošt čestita praznik uz tradicionalni pozdrav “Bajram šerif mubarek olsun”.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Lokalni Vodovod obavijestio je da će sjutra, od 10 do 14 časova, biti obustavljeno vodosnabdijevanje u lijevom dijelu Dragove Luke, što obuhvata Široku ulicu, Bistričke ulice, Dragovolučku i Tovićku ulicu.
Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.