„Defendologija“ već šest godina u humanitarnoj misiji: Druga kuća, sigurna luka i utočište za preko 200 korisnika

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 24.05.2023. u 08:45
Dnevni centar „Defendologija“ jedini je servis koji se direktno bavi prevencijom prosjačenja.

Kako nam je kazala direktorica Centra Jelena Milić, u Nikšiću se aktivno i povremeno prosjačenjem bavi 35 djece, a ovaj broj varira i zavisi od više faktora.

Na pitanje kako se bore protiv dječjeg prosjačenja, Jelena objašnjava:

„Direktnim pružanjem usluga djeci i roditeljima u zavisnosti od procijenjene potrebe. Pored toga, uvijek upućujemo apele na dodatne mehanizme prevencije po uzoru na neke zemlje u okruženju. Sprovodimo i različite kampanje koje za cilj imaju ukazivanje javnosti na važnost razumijevanja problema prosjačenja i važnost davanja hrane i garderobe, a potpuni prestanak davanja novca“.

Novac je, kaže, najčešće razlog i motiv, a davanje novca je direktno podržavanje ovog nedozvoljenog oblika ponašanja koje vodi u druge probleme od kojih neki mogu biti povezivani i sa trgovinom ljudima.

Dnevni centar za djecu koja žive i/ili rade na ulici i koja su u riziku da to postanu „Defendologija“ počeo je sa radom 1. maja 2017. godine.

“Svrha Dnevnog centra je doprinos obezbjeđivanju što potpunijeg ostvarivanja prava djece izložene raznim vidovima radne eksploatacije, nasilju, nekom drugom vidu eksploatacije, ili djece u riziku da postanu djeca ulice. Pored koordinatora, u Dnevnom centru je zaposleno i stručno osoblje – psiholog, socijalna radnica, implementatorka aktivnosti, administrativno osoblje. Takođe, angažovan je i terenski radnik i pet volontera”, navodi Jelena.

Koliko se vodi računa o djeci najbolje govore usluge koje su u Dnevnom centru dostupne: obrok, tuširanje i dobijanje čiste odjeće, šišanje po potrebi, usluga pranja veša, školski pribor za djecu, radionice sa djecom (edukativne, kreativne, manipulativne, bonton i higijena, teme od značaja), radionice sa roditeljima (opismenjavanje, teme od značaja), psihosocijalna podrška i savjetodavni rad sa djecom i roditeljima, terenski rad, posredovanje između korisnika i institucija, pravna pomoć kao i druge u zavisnosti od potrebe korisnika/ce.

Ovaj servis od 2019. godine je licencirani servis u sistemu socijalne i dječje zaštite kao Dnevni boravak za djecu i mlade sa problemima u ponašanju.

„U Dnevnom centru „Defendologija“ svoju punu podršku i utočište nalazi 217 korisnika, djece uzrasta od 3-18 godina i 150 roditelja. Korisnici Centra su uglavnom djeca i porodice ugrožene prosjačenjem, ali i oni koji su u riziku da to postanu, a najveći broj njih je iz romsko-egipćanske zajednice”, priča nam ona.

U sklopu ovog servisa od osnivanja 2017. prošlo je preko 500 djece i 150 roditelja.

Sprovedeno je preko 2.500 radionica, 3.100 individualnih psiholoških razgovora, 2.000 individualnih časova. Podijeljeno je preko 10.000 obroka i 1.000 paketa hrane, higijene, odjeće, obuće, školskog materijala.

Implementirano je 19 projekata iz različitih oblasti u vrijednosti od preko 450 hiljada eura.

Članovi organizacije su bili članovi radnih grupa za izradu akcionih planova i strategija na lokalnom i nacionalnom nivou iz različitih oblasti.

Jelena nam priča i šta za nju znači “Defendologija”.

“Rad u dnevnom Centru za mene je humanitarna misija koja za cilj ima pomoć ugroženima i stvaranje bolje budućnosti za svu djecu kojoj je naša pomoć potrebna. Glavni znak da idemo pravim putem za mene je činjenica da sva djeca dolaze na dobrovoljnoj osnovi i da je po njihovim izjavama ovo njihova druga kuća, sigurna luka i najveća podrška”, iskrena je ona.

Jedan od glavnih problema sa kojima se suočavaju je, kaže, problem održivosti, koji je proizvod nedovoljne podrške u dijelu finansija, ali i prostorne održivosti.

„Prostorna održivost je pitanje pokrenuto još 2019. godine, malo nakon što smo preuredili prostor u kojem smo do tada funkcionisali. Vlasnik prostora je odlučio da proda prostor, a obzirom na to da smo neprofitna organizacija, te da je naše finansiranje od projekta do projekta, nijesmo mogli isti kupiti. U tom dijelu nijesmo dobili nikakvu podršku takodje, pa smo se usmjerili na nova rješenja. S obzirom da je Organizacija imala plac koji je bio dobijen ranije kroz projekat i namijenjen gradnji, pristupili smo izradi projektne dokumentacije, tokom čega smo naišli na veliku podršku, kako pojedinaca, tako i agencija, na šta smo zauvijek zahvalni. Projekat je kompletiran, potpisan je ugovor o gradnji i dobijena dozvola za gradnju. Ono što je uslijedilo i još traje je prikupljanje sredstava za gradnju“, zaključuje ona.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Elektroprivreda Crne Gore je danas, nakon što su završene ugovorne obaveze po osnovu sporazuma o zajedničkoj izgradnji, predala opštini Nikšić na upotrebu park šumu Krupac. Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta izgradnje park šume Krupac podrazumijevao je rekonstrukciju zelenih površina sa izgradnjom rekreativnih sadržaja i igrališta.
  U skladu sa mjerama i aktivnostima koje Uprava policije preduzima u cilju unapređenja stanja bezbjednosti drumskog saobraćaja u Crnoj Gori, službenici saobraćajne policije su izveli jednodnevnu akciju pojačane kontrole saobraćaja pod nazivom „Tehnička ispravnost“.