Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demokrate upozoravaju na ekološke fleke u opštini

12669374_10205680078896903_1813837804_o
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 04.02.2016. u 15:57

„Nikšić, nekada najveći industrijski centar u Crnoj Gori, danas se nalazi u veoma lošem stanju. Osim ekonomskih razaranja, tu su i čitave ekološke fleke na reljefu nikšićke opštine“, navodi se u saopštenju inicijativnog odbora Demokrata Nikšić.

Kao jedan od problema navodi se zaštita životne sredine koja je, kako kažu, postala skoro tabu tema u našoj opštini.

 „Svako normalan bi pomislio da to što su zapustili velike proizvodne pogone može samo unaprijediti stanje ekologije. Međutim, „naši investitori“ su i u tom smislu paradoksalni jer su učinili da sa nestajanjem industrije i dimnjaka polako nestaje i zdrava životna sredina“, stoji u saopštenju.

Iako u Nikšiću, kako se navodi, postoji par nevladinih organizacija koje vode računa o zaštiti životne sredine ne samo što je to nedovoljno, objašnjavaju, već se mora naglasiti da to nije posao koji može da se svede na djelovanje par subjekata iz civilnog sektora.

„Problem predstavlja, dalje i nedostatak objekata za sanaciju određenih vrsta otpada, poput životinjskog jer ne postoje odgovarajuća mjesta za to, osim velikog broja divljih deponija i devastiranih zelenih površina. Reciklaža skoro i da ne postoji, dok je oprema za skupljanje otpada prilično stara. Upitno je u kojoj mjeri se vodi računa o tome i da li se novac predviđen budžetom koristi u svrhu rešavanja pomenutih problema“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuju i na jedan od najsvježijih primjera, kako kažu, nebrige nadležnih o interesima građana.

„Gospodin L.V. (mještanin Kočana) već duži period se žali načelniku komunalne policije i cijeloj Opštini da se na njegovom imanju pravi divlja deponija. Opštinski organi, u čijoj je nadležnosti izlazak na lice mjesta i utvrđivanje odgovornosti, još uvijek našem sugrađaninu nijesu izašli u susret. Naprotiv, saopštili su mu da će mu „u susret izaći“ tako što će mu napisati nalog da prostor dovede u pristojno stanje“, stoji u dopisu.

Demokrate Nikšića, na primjeru svog sugrađanina, pokazuje da građani ne mogu očekivati od nadležnih da rade u njihovom interesu pa su, zaključuje se u saopštenju, potrebne korijenite promjene. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je juče predmet povodom nedavne izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, da će “s onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima” - saznaju nezvanično “Vijesti”.
Od premijera Milojka Spajića i predstavnika više partija brojne reakcije na govor predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića. On je, kako prenose mediji, prilikom obilježavanja 166 godina od bitke na Grahovcu, kazao da će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima.