Dezinformacije se uvukle u svaku poru života

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 03.03.2023. u 09:57
Svaki četvrti građanin u posljednjih godinu dana, jednom u nedjelju dana povjerovao je u nešto što je dezinformacija a svaki deseti je jednom dnevno povjerovao u dezinformaciju. To su rezultati istraživanja Centra za demokratsku tranziciju (CDT)-a.

Darvin Murić iz CDT-a kazao je da istraživanje pokazuje jasne razmjere tog problema i pokazuje da su se dezinformacije uvukle u svaku poru našeg društva i da se od njih ne može pobjeći.

“Nije ništa čudno ni sramotno povjerovati u dezinformacije”, kazao je Murić.

Da nije povjerovalo u dezinformacije odgovorilo je 18,5% građana.

Najviše građana smatra da bi Agencija za elektronske medije trebalo da ima ključnu ulogu u sprečavanju i suzbijanju dezinformacija u Crnoj Gori.

Murić objašnjava da Agencija na tom polju, kako je kazao, ima sužen prostor djelovanja i dodaje da se Agencija bavi monitoringom TV i radio programa gdje ima manje lažnih vijesti jer su u pitanju tradicionlani mediji.

“Poruka je da politika treba AEM-u da pruži zakonske mogućnosti da se bori protiv dezinformacija jer najveći broj dezinformacija dolazi sa onlajn medija koje Agencija ne reguliše”, kazao je Murić i dodao da AEM ima volju da se bori protiv dezinformacija.

Murić smatra zabrinjavajućim to što poslije AEM-a najviše građana smatra da je Vlada ta koja treba da ima ključnu ulogu u sprečavanju i suzbijanju dezinformacija.

“70,5% građana je reklo da bi Vlada trebalo da preduzme mjere u ograničenju objavljivanja dezinformacija čak i ako bi to podrazumijevalo ograničenje slobode govora. Ja sa tim nijesam saglasan jer sloboda govora mora da ostane neprikosnovena. Represija nije način, valja naći zakonske modele, raditi sa novinarima i medijima i građanima jer nikako se ne smije krenuti na slobodu govora”, kazao je Murić.

Kao ohrabrujuću poruku istraživanja Murić navodi to što je skoro 70% građana kazalo da su dezinformacije problem za Crnu Goru a više od 36% građana smatra da su dezinformacije veliki problem za Crnu Goru.

“Dobro je što građani konačno prepoznaju taj problem, vide da smo okruženi dezinformacijama. Ovo je poruka za institucije da treba da urade nešto”, kazao je Murić.

On smatra da institucije još uvijek po tom pitanju ne rade kao treba.

“Nema ni političke volje da se nešto uradi jer političari nijesu spremni da se odreknu dezinformacija već bi da ih iskoriste kada to njima odgovara”, kazao je Murić.

Utisak je, kaže Murić, da država Crna Gora još uvijek ne želi da se bori protiv dezinformaicja.

“Iskoraka još uvijek nema, da li će ih biti vidjećemo”, kazao je Murić.

Istraživanje je rađeno od 6. do 16. februara na uzorku od 1.000 građana u svim opštinama u Crnoj Gori.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Dok na skijaškim terenima Durmitora, još traje zimska sezona, na rijeci Tari minule sedmice počela je sezona splavarenja. Rani početak sezone i veliko interesovanje za ljeto, obećavaju uspješnu sezonu na Tari, kaže splavar Veljko Ostojić, ali i upozorava da je rijeka zatpana smećem i da se nešto mora hitno uraditi.
  Tokom ljetnjih mjeseci se dešava da od Vodovoda kupujemo vodu koja se doprema cisternama u našu mjesnu zajednicu, ali to zna da bude dosta skupo zbog cijene prevoza, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG predsjednik Mjesne zajednice Vilusi, Vidak Šabanović.