Dio radnika Doma starih optužio Lalatović za mobing i nepotizam

dom_za_stare_nk_onogost
onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 25.09.2023. u 15:05
Dio zaposlenih u Domu starih u Nikšiću podnijeće Osnovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu za mobing protiv smijenjene direktorice te ustanove Anđele Lalatović. Prijavu potpisuje 19 radnika te ustanove, a doskorašnju direktoricu optužuju i za nepotizam, prenio je portal RTCG.

Podsjetimo, prošle sedmice UO Doma starih u Nikšiću smijenio je Lalatović, a za v.d. direktora imenovo Jelenu Banjević. Lalatović tvrdi da je nezakonito smijenjena.

Lalatović je, komentarišući najavljenu prijavu, kazala za portal Onogošt da je evidentno da je reagovanjem i ukazivanjem na političke pritiske, zasmetala partijskim interesima i da je ovo samo nastavak obračuna sa istinom koju je javno saopštila.

„Samo vrijeme objavljivanja reagovanja dijela zaposlenih, njih 19, a podsjetiću da ustanova broji više od 80 zaposlenih jasno govori o namjeri onih koji pokušali da sistem socijalne i dječije zaštite podrede nekih drugim interesima. O mom radu govore moji rezultati, o mom odnosu prema zaposlenima svjedoci podrška koju kontinuirano dobijam od njih, a o lošim namjerama pojedinaca iz sistema svjedoči sve ono sto i rade prethodnih dana“, kazala je Lalatović.

Kako navode radnici (imena poznata redakciji RTCG) mobing nad zaposlenima u JU Domu starih u Nikšiću Lalatović vrši od samog dolaska na mjesto direktorice te ustanove.

“Sve je kulminiralo nakon što je jedan broj zaposlenih iskazao nezadovoljstvo izborom predsjednika sindikalne organizacije koji je po mjeri direktorice Lalatović za koju je čak i sama direktorica pozivala zaposlene u svoju kancelariju preko svoje sestre od ujaka i upućivala najgnusnije prijetenje ako se ne glasa za izvjesnu V. D.”, navode radnici u tužbi.

Radnici kažu da je Lalatović krenula u odmazdu tako što je sa svojim zamjenikom opstruirala izbor novog predsjednika sindikata i konstantno pozivala zaposlene i prijetila im otkazima. Za te navode, kako kažu, imaju audio dokaze, prenosi RTCG.

“Za sve vrijeme dok je vršila pritisak na nas zaposlene, kršeći naša prava, gospođa Lalatović se bavila besprizornim nepotizmom. Tako je kao direktorica Doma starih Nikšić svojom odlukom u tu ustanovu zaposlila svoju rođenu sestru od ujaka, svog brata od ujaka, ali i kumu i strica, kao i druga sebi bliska i prijateljska lica. I uprkos takvom nezabilježenom nepotizmu, ona govori o profesionalizmu. Pitamo cijelu javnost je li primjer profesionalizma, kada direktorica Lalatović zaposli svoju sestru od ujaka, sa završenom srednjom školom i u ugovoru koji potpisuje sa njom, odredi joj da radi četiri sata dnevno i da za to prima 441 euro mjesečno?”, navode radnici u tužbi.

Oni kažu i da je Lalatović vršila pritiske na zaposlene koje su koristile zakonsko pravo na trudničko bolovanje, tako što im je javno prijetila da će dobiti otkaz kad se vrate na posao.

“Pedesetogodišnja servirka premještena je po kazni na mjesto higijeničarke, koleginica druga servirka je prinuđena da zbog prijetnji o premještaju otvori bolovanje, a treća koleginica koja je takođe odbila da potpiše podršku sindikatu po mjeri premještena je na mjesto higijeničarke. Ljudi su prinuđeni da otvaraju bolovanja, a organizacija rada je na jako lošem nivou”, stoji u krivičnoj prijavi zaposlenih, prenosi portal RTCG.

Kažu da se kompletna situacija prenijela i na korisnike i da je kvalitet usluge u Domu na lošem nivou.

“Da li je profesionalizam i to da, dok krši naša prava, sebi određuje prekovremeni rad, a u isto vrijeme tokom tog prekovremenog rada, odlazi na službeni put u druge gradove i povrh nadoknade za prekovremeni rad uzima u isto vrijeme i dnevnice za službeni put? Kako je moguće da u istom danu radite prekovremeno i uzmete za to nadoknadu i idete na službeni put i uzmete dnevnicu za taj put?”, poručuju radnici.

Takođe, među potpisnicima se nalazi i osoba koja je kako kažu, ranije pokrenula postupak za zaštitu od mobinga, ali taj predmet do danas nije sproveden.

“Naime, članom 15 Zakona o zabrani zlostavljanja na radu je propisano da zaposleni koji smatra da je izložen mobingu podnosi Pisani zahtjev za pokretanje postupka za zaštitu od mobinga, te da se isti mora pokrenuti u roku od tri dana od dana prijema zahtjeva, što nije učinjeno, već je direktorica samoinicijativno donijela Rješenje br. 1-1422829/23 od 10.07.2023. godine, kojim je odbila zahtjev za pokretanje postupka kao neosnovan”, zaključuje se u prijavi radnika.

MRSS: Lalatović smijenjena u skladu sa zakonom

Upravni odbor JU Doma starih „Nikšić“ je u slučaju razrješenja direktorice te ustanove Anđele Lalatović postupio u skladu sa nadležnostima koje propisuje Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su kazali da ako razriješena direktorica smatra da su joj povrijeđena prava, zaštitu moze tražiti kod suda koji je nadležan za postupanje u konkretnom slučaju.

“U skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti (“Službeni list CG”, br. 27/13, 1/15, 42/15, 47/15, 56/16, 66/16, 1/17, 31/17, 42/17, 50/17, 59/21, 145/21 i 3/23 od) organi ustanova socijalne i dječije zaštite, među kojima spada i JU Dom starih Nikšić, su upravni odbor i direktor. Ustanovom upravlja upravni odbor, koji između ostalog bira i razrješava direktora ustanove. Navedenim zakonom propisano je da direktor javne ustanove može biti razriješen i prije isteka mandata, ako podnese ostavku; obavlja poslove suprotno zakonu; nestručnim i nesavjesnim radom prouzrokuje štetu javnoj ustanovi ili svoje obaveze izvršava na način koji može prouzrokovati veće smetnje u radu javne ustanove; na bilo koji način onemogućava ostvarivanje prava i usluga iz nadležnosti javne ustanove; ne štiti javni interes i postoje drugi razlozi utvrđeni zakonom i statutom ustanove, uz napomenu da navedenim zakonom nije propisano da na odluku o razrješenju direktora saglasnost daje nadležno ministarstvo”, objasnili su.

Dodali su da nadzor nad sprovođenjem navedenog zakona vrši Uprava za inspekcijske poslove – Odsjek za Inspekciju socijalne i dječije zaštite, koja je, prema njihovim riječima, nadležna za postupanje u slučaju da korisnici nisu zadovoljni pruženom uslugom, postupkom ili ponašanjem pružaoca usluga.

“U prethodnom periodu ovo ministarstvo je dobilo više pritužbi na rad JU Dom starih “Nikšić”, koje su u skladu sa zakonom dostavljene na postupanje nadleženim inspekcijama, a postupci su još uvijek u toku”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sve pritužbe su, kako kažu, dostavljene i Upravnom odboru navedene ustanove.

“U cilju adekvatne zaštite korisnika koji su smješteni u navedenoj ustanovi, Ministarstvo rada i socijalnog staranja će obaviti stručni nadzor nad radom navedene ustanove kojim će se utvrditi da li su ispunjeni uslovi u odnosu na primjenu propisanih stručnih procedura i na korišćenje stručnih znanja i vještina tokom prijema, procjene, planiranja, pregleda efekata realizovanih aktivnosti i završetka rada sa korisnikom, na osnovu uvida u dokumentaciju i uvida u proces pružanja i efekata usluga”, rečeno je iz Ministarstva.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  4

  1. pridruzujem se ovakvim mišljenjima i zaključcima. stvara nepotizam i klasifikuje ljude kako njoj odgovara.
   ušla je u ovaj posao preko klerofasisticke partije pa se zna kome pomaže a kome odlaze. nije joj prioritet humanost, već poznanike svrstava u red da im pomogne, bili oni loši ili ne. imam loše iskustvo sa njom đe se porijekla bez trunke razumijevanja i empatije.

  2. primila je gospodica po njenoj inicijativi momka sa srednjom a ne curu koja je magistar.Sramota zato nam je sve ovako skolovani netrebaju

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ekološki pokret ,,Ozon” snažno podržava inicijativu Nemanje Vukovića, predsjednika SO Nikšić, za dobijanje statusa grada, čime bi se otvorile perspektive za održivi razvoj terirorijalno najveće opštine u Crnoj Gori, navode iz tog pokreta.