Djeca da ne koriste društvene mreže bez saglasnosti roditelja

social-3064515_960_720
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 02.07.2023. u 08:03
Parlament Francuske jednoglasno je usvojio zakon koji predviđa da maloljetnici mlađi od 15 godina dobiju saglasnost roditelja za korišćenje društvenih mreža i treba da urade i poslanici u Crnoj Gori kako bismo bar dijelom zaštitili djecu koja su izložena raznim neprimjerenim sadržajima na mrežama, smatraju sagovornici Portala RTCG.

Predlog ovog zakona jednoglasno je usvojen prije nekoliko dana u Senatu Francuske, a shodno dokumentu, platforme društvenih medija će morati da koriste sistem za provjeru starosti korisnika i da li maloljetnici imaju dozvolu roditelja.

Da je ova odluka odlična, smatra direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović koja je za Portal RTCG kazala da bi to ograničenje dovelo do onoga što je do sad samo formalno postojalo u Crnoj Gori.

“Mi imamo ograničenje da djeca do 13 godine ne mogu da se koriste društvene mreže, odnosno da ne mogu da otvore nalog, ali to niko ne provjerava. Samo ukucaju godinu rođenja koja im odgovara i regularno se napravi nalog. Koja je onda poenta zabrane? Ovo što je uradila Francuska jeste dobra opcija zbog dostupnosti vrlo problematičnih sadržaja kojima su djeca izložena”, kazala je Mihailović.

Pitanje je, navodi, kako će društvene mreže da ispune svoju obavezu, ali Mihailović smatra da se to bez problema može uraditi.

“Postoji sistem provjere ako neko ima biznis profil odnosno stranicu. Tada postoji verifikacija tako što se skenira pasoš ili lična karta. Situacija kod nas je trenutno takva da niko ne može da garantuje da maloljetnik ne koristi društvenu mrežu, a ovo ograničenje bi bilo veliki pomak”, navela je Mihailović.

Predsjednik Mensa Crne Gore Marko Lakić, koji je i forenzičar za informacione tehnologije, za Portal RTCG kaže da je zakonska obaveza ozbiljan korak naprijed jer bi djeca verifikaciju morala da dokažu.

Naveo je i neke od načina kako se to čini.

“To se radi skeniranjem dokumenta i prikazivanjem agentu ili društvenim mrežama, a to zavisi od firme i društvene mreže. Jedan od načina verifikacije je da se kod notara ovjeri dokument, za maloljetnike njihovi roditelji to mogu da urade i da onda oni odgovaraju za svoju djecu. Ima dosta metoda samo je pitanje ko će koju i kako da sprovede. Ne postoji jedna metoda ali se to lako može riješiti”, pojašnjava Lakić.

Navodi da je ovaj potez poslanika u Francuskoj jako dobra ideja, i da nam tako nešto pod hitno treba u Crnoj Gori, jer ovdje, podsjeća, djeca od sedam ili deset godina aktivno koriste društvene mreže.

“Ja bih čak podigao ljestvicu da ovo ograničenje postoji za sve ispod 18 godina. Imali smo slučajeve širenja vjerske i nacionalne mržnje, navijačke, bilo je posljedica ne samo psihičkih već i fizičkih jer nije rijetko da djeca tuču ugovaraju preko neke od društvenih mreža”, kazao je Lakić.

Njegov stav kao vještaka u sudskim postupcima koji ima uvid u dosta slučajeva nasilja je da roditelji moraju da preuzmu odgovornost za ono što im djeca rade.

“Modela je više, a na kraju možemo da prekopiramo model koji primijene u Francuskoj, samo ako postoji volja da se ovakav zakon donese”, zaključio je Lakić.

Kako prenose strani mediji, platforme koje ne poštuju zakon donijet u Francuskoj mogu biti kažnjene do jedan odsto svog globalnog prihoda. Roditelji će moći da traže od platformi da suspenduju naloge njihove djece na društvenim mrežama.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.