Djeca u “Patuljcu“ novim pristupom razvijaju kreativnost

pat
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 19.12.2018. u 07:19

Znanje i iskustvo stečeno u inostranstvu iz oblasti animacije djece i mladih, a tokom rada za Norwegian Cruise Line i Regent Cruise Line, Nikšićanka Amra Garčević odlučila je da prenese u Crnu Goru. To je bio početak ideje koja se sada zove Kreativni centar i igraonica Patuljac.

Ovo mjesto za najmlađe opremljeno je različitim sadržajima koji omogućavaju kreativni izraz i pravilan psihomotorni razvoj. Igraonicu odlikuju živi tonovi i vesele boje, ali i svakodnevni osmjesi veselih mališana koji tokom dana borave u njoj.

Radionica ima brojne sadržaje,i posebnu ponudu, pa, kaže ona, roditelji ne ostaje ravnodušni nakon prvog susreta.

„Opremljena je pješčanikom, drvenim poligonom, zidom za penjanje i mnogim drugim stvarima. Različiti djelovi penjalica se mogu koristiti na više različitih načina. Samim tim one ih pokreću na razmišljanje i osmišljavanje novih igara. Obiluje različitim kreativnim materijalom, gdje djeca mogu izrađivati razna umjetnička djela“, objašanjava ona svoj projekat i naglašava da je želja bila da se pokaže da zabava za djecu nije samo trčanje i fizička aktivnost, već i uživanje u bojanju, crtanju i istraživanju svega onog što njihove male ruke mogu da stvore.

Ovakav način organizacije vremena u ovoj ustanovi je da postigne kod djece da jednu istu igračku koriste na više različitih načina, pa Patuljac, naglašava ona, sa razlogom nije opremljen velikim brojem igračaka.

 „Mahom su to igračke koje se sklapaju iz različitih djelova i mora se malo promisliti kako bi se dobio gotov produkt. Za igru posluži sve – vješalice, digitron, sunčane naočare, jastuk…“, navodi Amra i dodaje da je ovakav pristup izazvao interesovanje.

Kreativni cenar i radionicu mogu pohađati sva djeca starija od tri godine, kao i ona mlađa uz prisustvo roditelja, a izutetak prave  kada procjena pokaže da i oni najmlađi mogu samostalno da učestvuju u radu.

„Nama je najbitnije da se djeca posle prvog susreta sa našom igraonicom oduševe. Zadovoljno i srećno dijete je znak da radimo dobar posao i da ovakav vid animacije funkcioniše. Djeca prenesu lijepe utiske roditeljima i zatraže da nas ponovo posjete. Dječiji osmijesi su naš najbolji marketing“, sigurna je ova mlada preduzetnica.

Ipak, jedan radni dan zahtijeva dosta napora, razumijevanja i strpljenja.

„Jutro u Patuljcu bude dosta mirno, što nam daje prostora da osmislimo nove aktivnosti i igre, oplemenimo prostor, dodamo nešto novo. Već od 15h djeca počinju da dolaze u većem broju, kada nastupa naš glavni posao – da ih zabavimo, udovoljimo njihovim željama i potrudimo se da budu srećni. Trudimo se da i mi samo prepoznamo ono što je djetetu potrebno i stimulišemo onaj dio njihovog razvoja koji treba malo veću podršku“, kaže ona i dodaje da djeca nikad nisu prepuštena sebi i da zaposleni učestvuju u gotovo svakoj njihovoj aktivnosti.

Amra je uz pomoć Tehnopolisa uspjela da ostvari svoju biznis ideju, ono što je dugo zamišljala kao svoj poziv i način da savremene trendove dovede u Nikšić.

„Htjela sam da napravim nešto što još uvijek ne postoji kod nas, da izgradim malo igralište koje nije na otvorenom, tako da se može koristiti tokom cijele godine. Vrlo mi je bilo bitno da budu zastupljeni gotovo isključivo prirodni materijali, mahom drvo, u cilju zdravog okruženja za djecu. Zabavu sam htjela da postavim na viši nivo, tokom koje će se djeca ne samo zabavljati, već i sticati razne vještine, jačati muskulaturu, učiti nove stvari, razvijati maštu i kreativnost“, kaže zadovoljno Amra koja je po struci psiholog i za koju je, kako sama priznaje, biznis u početku bio samo apstraktan pojam.

Tokom dosadašnjeg rada mogla je da primijeti kako se djeca ponašaju a ta iskustva iskorišćava u cilju unapređenja cjelokupnog ambijenta i pravi planove za budućnost

„Dječija pažnja i njen razvoj zavisi od različitih faktora. Jedno dijete može satima sjedjeti i crtati, i biti najsrećnije na svijetu, dok će drugo različitim  aktivnostima posvetiti pet minuta i posle toga se naći u velikoj dosadi. Razvoj djetetove pažnje dosta zavisi od toga kako se sa njima ophode roditelji i kakve sadržaje im plasiraju, kako usmjeravaju njihove aktivnosti“, sigurna je ona.

Napominje da svi konstantno spominju da se djeca  raznoraznim ekranima koje stavljamo pred njih, jedino tada umire.

„Najlakši način da se dijete „smiri“ nije i najbolji. To je jasno kao dan. Pretjerana izloženost ekranima je jako štetna po razvoj govora, koncentraciju, gotovo kompletan psiho-socijalni razvoj. Niko ne kaže da djeci treba uskratiti gledanje crtanih filmova, ali definitivno to treba biti u, uslovno rečeno, kontrolisanim uslovima i sekvencama. Ne posjedujemo WiFi, tako da starija djeca koja dolaze sa telefonima ne bi mogla da se bave internet zanimacijama“, upozorava ova psihološkinja uz obrazloženje da u Patuljcu ne postoji nijedan ekran osim ekrana njenog kompjutera, koji ne služi  gledanju crtanih filmova.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Glavni odbor (GO) Sindikata prosvjete Crne Gore, kako nezvanično saznaje RTCG, prihvatio je ponudu Vlade pa se tako završava štrajk prosvjetnih radnika.