DMEN: Srednjoškolci devastirali eko park Blace

DMEN
 • Autor onogost.me
 • 07.06.2023. u 08:49
Prije osam godina nikšićki ekolozi su odlučili da izletištu Blace, koje se nalazi na oko dva kilometra od centra Nikšića, iza stare tvrđave, vrate stari sjaj – “umili su ga” i obogatili mobilijarom i ponovo od njega napravili pravu oazu.

Nažalost, svake godine vandali ostave „pečat“ u eko parku koji ekolozi, predvođeni Milom Jokom Radovićem, nezvaničnim čuvarem izletišta, veoma brzo srede. Ovoga puta, pojedini nikšićki srednjoškolci uništili su dio mobilijara i zelenila.

„Prethodno smo imali posječeno par stabala i u više navrata ostavljan je otpad, ali posljednjih mjesec dana već treći ili četvrti put srednjoškolci devastiraju park. Ovoga puta posječena su stabla lipe i breze starosti po pet-šest godina, slomljene su cigle na krovu roštilja, razbacan je otpad koji je bio sakupljen i polomljene su klupe i stolovi. Zaista ne znam kako i na koji način da opišem takvo ponašanje bez kao razočarenje u mlade ljude koji treba sjutra da budu budućnost ovoga grada i ovog društva“, kazao je „Vijestima“ predsjednik Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) Miodrag Karadžić.

Eko park Blace, Društvo mladih ekologa Nikšić je formirao tokom 2015. godine u sklopu projekta “Eko-park Blace – čistije, ljepše, korisnije“ koji je finansirala nikšićka Pivara. Pomenuti lokalitet je osamdesetih godina prošlog vijeka bio omiljeno izletište Nikšićana, ali su onda uslijedile godine devastacije sve dok ekolozi nijesu preuzeli stvar u svoje ruke. Ali, dok Joko Radović i ekolozi uređuju park i popravljaju polomljeno, vandali uništavaju.

„Ovo je ogledalo nikšićkih srednjoškolaca koji posljednjih mjesec dana devastiraju park. Smatram da sve to što neko radi, donosi iz kuće, tj. porodice. Joko to odmah popravlja, pa tako i ovoga puta. Pitam se da li oni znaju koliki trud i rad taj čovjek ostavlja tamo da bi drugima bilo bolje i da bi uživali u eko parku“, kazao je Karadžić.

Joko i članovi DMEN-a su još prije osam godina odlučili da njihova bude „posljednja“, a ne vandala. Dok ovi drugi ruše mobilijar u eko parku Blace, zaljubljenici u prirodu popravljaju uništeno. Nadaju se da će volonterizmom, brigom prema životnoj sredini i ljepotom eko parka, uspjeti da pobijede vandalizam.

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  3

  1. Sramno. Da je srece oni bi to odrzavali . Stvarno nemogu da vjerujem. Ali toga ima po Niksicu dosta na svakom koraku .

  2. Niksicani da se udruzimo da se borimo protiv vandala da podrzimo naseg JOKA . Vise nas ima koji dobro misle ovom gradu. Pobijedicemo ih

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.