Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

DMEN: Srednjoškolci slušali o živi

DMEN
 • Autor onogost.me
 • 17.03.2024. u 07:52
Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) je u okviru projekta „Unapređenje znanja i stavova o živi i njenoj toksičnosti" kroz jednu od aktivnosti realizovalo predavanje na temu „Živa i njene toksičnosti za učenike JU „Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole" iz Nikšića i JU „Obrazovni centar" iz Plužina.

"Tokom predavanja učenici/e su se mogli upoznati sa pravnim i institucionalnim okvirom, opasnostima po zdravlje i posljedicama izlaganja živi, kao i postupcima koje treba sprovesti u slučaju incidentnih situacija", naveli su iz DMEN-a.

Učenicima su podijeljene brošure „Živa (HG) toksičnost i posledice po zdravlje", koje su štampane za potrebe projekta, a koje pružaju širi uvid u pomenute teme.

Projekat „Unapređenje znanja i stavova o živi i njenoj toksičnosti", finansijski je podržan od Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Živa (Hg (lat. Hydrargyrum)) je hemijski element, koji pripada teškim metalima i jedini je metal koji je tečan na sobnoj temperaturi.

Crna Gora je potpisnica Minamatske konvencije od septembra 2014, a istu je ratifikovala u martu 2019. godine.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Područne jedinice i filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sjutra neće raditi, osim u hitnim slučajevima, saopšteno je iz tog resora.
  Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.