DMEN upozorava na moguće aerozagađenje iznad Željezare

DMEN
  • Autor onogost.me
  • 21.01.2016. u 16:39

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) je u saopštenju za  javnost iznijelo sumnju u svakodnevni kvalitet vazduha na području Željezare.  
 

Fotografija napravljena 22. decembra navela ih je na sumnju, kako ističu u toj NVO, da kvalitet vazduha nije u granicama dozvoljenih parametara. Nakon žalbe inspekciji, pet dana kasnije obavljeno je mjerenje stepena zagađenosti vazduha kojim nije zabilježeno zagađenje vazduha. 

U izvještaju o mjerenju štetnih i opasnih materija u otpadnom gasu iz pogona čeličane obavljenih od strane CETI-ja  27.12.2015.  navodi se da se,“poređenjem srednjih polučasovnih vrijednosti praškastih materija sa graničnim vrijednostima emisija, može konstatovati da srednja polučasovna vrijednost praškastih materija (2,8 mg/m3 ) je ispod propisane granične masene koncetracije od 10 mg/m3.
Članom 29 Uredbe je propisano da su postrojenja puštena u rad prije stupanja na snagu iste, dužna da usklade emisije zagađujućih materija sa graničnim vrijednostima najkasnije do 31.decembra 2025. godine. Ova postrojenja mogu do 31. decembra 2025. godine prekoračiti granične vrijednosti najviše do 250%. Prema tehničkoj dokumentaciji, EAF i sistem za prečišćavanje otpadnih gasova su pušteni u rad prije stupanja na snagu Uredbe.
“Može se zaključiti da emitovanje praškaste materije iz postrojenja za proizvodnju čelika se nalaze ispod graničnih vrijednosti emisije”, navodi se u izvještaju CETI-ja.


 
Iz DMEN-a poručuju da ne ulazeći u dobijene vrijednosti njih ipak zabrinjava konstantnost ovakvog stanja.
“Vizuelni izgled neba iznad Željezare, koji je praćen duži vremenski period upućuje na sumnju da svakodnevno kvalitet vazduha na ovom području nije zadovoljavajući” navodi se u saopštenju DMEN-a i dodaje da su njihovi aktivisti tokom decembra bili na terenu i fotografisali nebo iznad Željzare 22. i 27. decembra, te da se na osnovu poređenja fotografija mogu se uočiti suprotne okolnosti.
Pored njihovih aktivnosti na terenu, iz DMEN-a saopštavaju da su ih tokom  poslednja dva mjeseca kontaktirali i građani povodom dešavanja na nebu iznad  Željezare, što ih kako kažu jos više podstiče na sumnju.

“Takođe je za nas zabrinjavajuće što uprava “Toščelika”, i pored više naših zahtjeva upućenih na njihovu adresu nije uspostavila komunikaciju, sa nama i građanima ili nam makar poslala povratnu informaciju na upućena pitanja. Mišljenja smo da je jako bitno uspostaviti zdravu komunikakciju a takođe je potrbno da “Toščelik” uvijek kad je potrebno obavještava javnost o incidentnim situacijama koje mogu imati negativne posledice po zdravlje građana i životnu sredinu. Očekujemo i da nas “Toščelik“ blagovremo obavještava o budućim planovima i omoguće uvid u dokumenatciju koja se odnosi na na tematiku životne sredine”, saopšteno je iz DMEN-a

Poručuju i da će u budućnosti pratiti problem aerozagađenja i blagovremeno obavještavati javnost o  svakoj promjeni stanja.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Turistička organizacija Nikšić i ove godine, povodom predstojećih praznika organizuje akciju za izbor najljepšeg novogodišnjeg izloga pod nazivom „Novogodišnja čarolija u izlogu“.
Na samom upisu Filozofskog fakulteta UCG, prema psihologiji sam već gajila ljubav koja je svakim danom postajala sve veća, te je ona do danas uspjela da postane nešto bez čega sebe ne mogu ni da zamislim, riječi su studentkinje Filozofskog fakulteta Milene Abramović (9.53) koja je proglašena je za najbolju studentkinju svog fakulteta za tekuću studijsku godinu 2022/23.