DMEN: Zaustaviti gradnju drugog bloka Termoelektrane i spalionice otpada u Nikšiću

logodmen2
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 12.02.2016. u 10:14

Nevladina organizacija (NVO) Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) apelovala je da se zaustave projekti gradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima i spalionice otpada u Nikšiću.

”Ovi veliki industrijski sistemi bi mogli dodatno zagaditi ioanako zagađen vazduh, a to sigurno nije dobra promociija za naš turizam i čistu prirodu”, kažu iz ove NVO.

Kako se navodi u njihovom saopštenju, Crna Gora je na posljednjem mjestu po kvalitetu vazduha u Evropi, na osnovu istraživanja koje je na globalnom nivou sproveo Jejl univerzitet. Istraživači su analizu vršili na osnovu dva faktora – zaštita javnog zdravlja i zaštita ekosistema.

”Ovi podaci opravdavaju priču nevladinih organizacija u Crnoj Gori kada je u pitanju odnos prema problemu zagađenosti vazduha u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

”Primjer brige o zaštiti životne sredine je Belgija, koja je zauzela pretposljednje mjesto u istom istraživanju, ali koja ovoj temi pridaje veliki značaj i institucionalno i od strane javnog mnjenja. Tako se ovo istraživanje našlo u udarnom terminu nacionalnog dnevnika u toj zemlji”, navodi se.

”Informacija o stepenu zagađenosti vazduha u Crnoj Gori dolazi u pravo vrijeme, jer je država još u mogućnosti da obustavi gradnju ovakvih infrastrukturnih objekata”, smatraju iz Društva mladih ekologa.

Podaci o globalnom istraživanju zagađenosti vazduha mogu se pogledati na sljedećim linkovima:

http://www.demorgen.be/wetenschap/belgie-is-tweede-grootste-vervuiler-in-europa-b3e90858/?

utm_content=buffer74cbd&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U južnim predjelima Crne Gore jutros se saobraća po suvim putevima, a u sjevernim i centralnim povremeno dolazi do mećave i zbog niskih temperatura mjestimično ima poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).