Do 12 župskih sela od danas nema autobusa

  • Autor onogost.me
  • 01.07.2022. u 09:16

Stanovnici 12 sela Župe nikšićke od danas će biti bez lokalnog saobraćaja jer je firma "Nikšić prevoz", koja održava te relacije, najavila obustavu.

Razlog je, pojasnio je za “Dan” vlasnik firme Gorčin Kovačević, enormno poskupljenje goriva, pa kako, tvrdi, ne mogu više da pokrivaju ni osnovne troškove.

“Na vrijeme smo obavijestili Opštinu Nikšić i njen nadležni Sekretarijat da od 1. jula obustavljamo sve linije prema Župi. Konstantnim povećanjem goriva mi više nismo u mogućnosti da vozimo na tim relacijama jer nam je postalo u potpunosti neisplativo, a osim toga i mali je broj putnika”, istakao je Kovačević.

Prema Župi održavaju sve linije za koje su se prijavile na ranije objavljeni konkurs. Kovačević kaže da im je situacija dodatno otežana s obzirom da je završena školska godina pa među putnicima više nemaju osnovce i srednjoškolce. Od Opštine, “Nikšić prevoz” kao dotaciju dobija 6.000 eura.

“Opština nam shodno zakonu svakog mjeseca dotira određeni iznos, ali to više nije ni približno dovoljno da bismo platili vozača, obezbijedili dovoljno goriva za sve te linije, za gume i slično. Ne znam šta će uraditi po pitanju novonastale situacije, nisu me zvali na razgovor, a mi smo prinuđeni da obustavimo prevoz”, kategoričan je Kovačević.

On napominje da su u martu povećali cijene karata za svega 20 centi, pa je karta do Morakova, najudaljenijeg župskog sela, kako kaže, euro i 70 centi, a da je u međuvremenu gorivo višestruko poskupilo.

Predsjednik Savjeta MZ Župa nikšićka Dragoljub Radulović kaže da su svjesni kompleksnosti prevoza, jer osim osnovne linije Nikšić-Morakovo, održavaju se i linije koje idu svakih sat vremena prema selima Zagrad, Kuta i Dučice.

“Usluge prevoza koristi veliki broj radnika i djece, pa bi se toj populaciji zakomplikovalo svakodnevo bitisanje. Stoga je molba prema Opštini Nikšić da se iznađe održivo rješenje, da ne dolazimo u ovu situaciju da se svako malo najavljuje obustava prevoza i sve liči na neko pregornjavanje između Opštine i prevoznika, a sve preko leđa stanovnika Župe. Ajde da jednom na valjan način riješimo ovo pitanje”, poručuje Radulović.

Krtolica: Tražimo rješenje

Zbog najave obustave saobraćaja prema Župi koja je jedna od najveći mjesnih zajednica na području Nikšića, u Opštini je juče održan sastanak.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Vidak Krtolica kazao je za “Dan”da pokušavaju da nađu rješenje.

Zbog poskupljenja cijena goriva, istakao je on, problem sa lokalnim prevoznicima je u svim opštinama.

“Prošle godine smo lokalnim prevoznicima uvećali dotacije za prevoz za 20 odsto, a Sekretarijat je po tom pitanju iscrpio sve mogućnosti. Vidjećemo sa Sekretarijatom za finansije da nađemo neki model i vidimo iz kojih sredstava da im povećamo tu naknadu”, naglasio je Krtolica dodajući da je samo “Nikšić prevoz” najavio obustavu lokalnog saobraćaja.

 

Izvor: Dan

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli su niz značajnih aktivnosti koje treba da doprinesu daljem unapređenju zaštite dobrobiti životinja u našoj zemlji, saopšteno je iz tog resora.