Dodijeljene godišnje nagrade za filantropiju „Iskra“

dobitnici_nagrada_i_priznanja_iskra
  • Autor onogost.me
  • 10.12.2016. u 13:56

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodijelio je sinoć godišnje nagrade i priznanja za filantropiju „Iskra“kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebično doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva. FAKT je dodijelio 7 specijalnih priznanja u 5 kategorija i 3 glavne nagrade, vodeći se motom – Da dobro postane navika.

Nagradu za individualni doprinos dobio je Danijel Vincek, koji decenijama istražuje i ulaže u prirodu i nauku Crne Gore. Vincek je prije 30 godina osnovao Botaničku baštu u Kolašinu, koju godišnje posjeti 2.500 ljudi. Nagrada za doprinos dijaspore pripala je zavičajnom klubu „Bihor“ iz Luksemburga, koji ulaže u kulturu, obrazovanje i sport u oblasti Bihora, Bijelog Polja i Petnjice. Ovo udruženje na najbolji način afirmiše filantropski rad dijaspore i ulaganjem u očuvanje tradicije i kulturnog nasljeđa među iseljenicima, posebno djecom.Specijalnu nagradu za životno djelo posthumno su dobili Milivoj-Milo i Ana Zloković, čija je vila „Palac“ dvadesetih godina prošlog vijeka zavještana u svrhu unapređenja Boke Kotorske i hercegnovske rivijere, a potom i za humanitarne potrebe.  

Pored glavnih nagrada, dodijeljeno je i sedam specijalnih priznanja u 5 kategorija. Specijalno priznanje za medijski doprinos dobila je Radio Televizija Crne Gore za kampanju „Lijepa si – moja kosa, tvoja snaga“, koja je imala cilj da osnaži žene oboljele od karcinoma. Preko 2.500 djevojčica, žena i muškaraca doniralo jekosu od koje je napravljeno trideset perika zažene koje su,zbog terapije, privremeno izgubile kosu.Specijalno priznanje za medijski doprinos dobila je i agencija Fabrika ideja, za televizijski serijal „Dnevnica“ koji pomaže socijalno ugroženim porodicama.Slijedeći sopstvenu autorsku ideju i oslanjajući se na vlastite snage, agencija i autor serijala Vladan Otašević pokazali su kako mediji mogu da budu dio filantropske akcije i čine za dobro drugih.  

Specijalno priznanje za korporativnu filantropiju dobile su dvije banke. Erste banka AD Podgorica je, između ostalog,nagrađena za podršku programu Nagrada za društveno preduzetništvo, u okviru kojeg pomaže studentima da ostvare ideje o društvenom preduzetništvu. Pored toga, njeni zaposleni su se istakli i brojnim volonterskim akcijama. Hipotekarna banka je dobila priznanje za korporativnu filantropiju, jer strategijski ulaže u kulturu, brigu o starim licima, zdravstvo, obrazovanje mladih i opšti doprinos zajednici.

Specijalno priznanje za humanost i solidarnost dobila je Zorica Drakulić – Vidaković, koja je organizovalaprikupljanje novca za Ivu Bijelić. Humanitarna kampanja “Srcem za Ivu” obilježila je 2016. godinu brojnim manifestacijama i aktivnostima, na kojima je skupljeno dovoljno novca za Ivino liječenje. Specijalno priznanje za doprinos opštem dobru uručeno je Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“, koji je već pola vijeka važan akter podgoričke i crnogorske kulturne scene, a godinama organizaciono, logistički i medijski podržava projekte i aktivnost od interesa za građane i zajednicu. 

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru pripalo je Ljiljani Burzan-Nikolić i Davoru Dragojević,osnivačima Međunarodnog festivala lutkarstva koji je za 5 godina, koliko je proteklo od osnivanja, okupio preko 23 000 djece koja su besplatno uživala u predstavama i drugim festivalskim sadržajima.

Nagrade „Iskra“ dodijeljene su osmi put, na svečanosti u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. FAKT nagrađuje filantropiju u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu pri Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, a uz podršku Evropske Komisije, Fondacije “Ćano Koprivica”, Fonda braće Rokfeler i Čarls Stjuart Mot fondacije.

Detaljne informacije o konkursu i prijavni formular nalaze se na sajtu www.nagradaiskra.me. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Agencija za sprječavanje korupcije saopštila je za TVCG da je u toku postupak kontrole izvještaja o imovini doskorašnjeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića. Navode i da kontrolišu imovinu bivšeg funkcionera ANB-a Zorana Lazovića.
Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.
Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom.