Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dogovorena saradnja UCG sa poljskom Akademijom Nikola Kopernikus

Univerzitet Crne Gore
 • Autor onogost.me
 • 24.05.2024. u 11:44
Naučno-istraživačka saradnja na međunarodnom nivou bila je povod sastanka rektora Univerziteta Crne Gore (UCG) Vladimira Božovića sa predstavnikom poljske Akademije Nikola Kopernik, Pavelom Dereckim.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu detaljno razrade planovi za konkretne zajedničke aktivnosti, uključujući razmjene studenata i profesora, kao i zajedničke naučne projekte.

Poljska Akademija je, kako navode, nova institucija u sistemu poljske nauke, osnovana s ciljem unapređenja naučnih istraživanja i međunarodne saradnje. Akademija nosi ime po slavnom poljskom astronomu Nikoli Koperniku i posvećena je oblastima njegovih dostignuća, kao što su pravo, ekonomija, matematika, filozofija i medicina.

Božović je zadovoljan zbog mogućnosti realizacije zajedničkih projekata sa ovako prestižnom institucijom i istakao značaj međunarodne saradnje za unapređenje naučnoistraživačkog rada i obrazovanja na Univerzitetu.

Predstavljajući Univerzitet Crne Gore, on je istakao vrlo bogatu naučno-istraživačku saradnju Univerziteta na međunarodnom nivou.

“Posebno su intenzivne inicijative u okviru evropske mreže univerziteta Ulysseus, gdje UCG, kao jedini univerzitet koji dolazi iz zemlje koja nije članica Evropske unije, ima priliku da sarađuje sa prestižnijim univerzitetima EU”, kazao je Božović.

Dr Mazurek je naveo da Akademija trenutno ima oko 50 članova, uključujući četiri dobitnika Nobelove nagrade.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Crna Gora je ispunila standarde Istanbulske konvencije kada je riječ o smještajnim kapacitetima u skloništima za žrtve porodičnog nasilja, piše u dokumentu „Prijedlog I Priloga Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori 2024“, koji se odnosi na period od 15. aprila 2023. do 1. aprila 2024.
  Elektroprivreda Crne Gore i Opština Nikšić će u četvrtak, 27. juna, sa početkom u 19 časova, na platou ispred Doma revolucije, otvoriti izložbu i organizovati uručenje nagrada za pet nagrađenih radova koji su učestvovali na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje stambeno- poslovnog kompleksa “Sunčani grad”.