Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dogovoreni modeli buduće saradnje Arada i Nikšića

foto_1
ALFA Centar
  • Autor onogost.me
  • 25.10.2019. u 13:16

U zvaničnoj posjeti ALFA Centru danas je boravila delegacija iz Rumunije u sastavu rektora, dekana, profesora Univerziteta Arad, predsjednice Savjeta okruga Arad i direktora Turističke organizacije okruga Arad.

Cilj njihove posjete Nikšiću je bio da se sastanu sa potencijalnim partnerima iz našeg grada sa kojima će razgovarali o mogućoj saradnji u oblasti turizma, obrazovanja i infrastrukturnih projekata.

„Još jednom su potvrđeni odlični odnosi institucija okruga Arad i ALFA Centra koji su se ogledali kroz niz različitih aktivnosti, posebno u oblasti obrazovanja, turizma i međunarodne saradnje kada je u pitanju korišćenje EU fondova. Vrlo nam je drago da su naši partneri iz opštine Nikšić razumjeli značaj ove posjete i da smo danas zajednički dogovorili modele buduće saradnje koji će biti na dobrobit Nikšića, jer je ovo prvi projekat koji okrug Arad sprovodi u Crnoj Gori“, kazao je Miloš Perović, izvršni direktor ALFA Centra

U okviru posjete delegacija je imala i zajednički sastanak sa predstavnicima Opštine Nikšić, Turističke organizacije Nikšić, Filozofskog fakulteta i ALFA Centra, na kojem je bilo riječi o budućoj međunarodnoj saradnji okruga Arad i naše opštine, turističkoj promociji Nikšića u Rumuniji, kao i o budućim protokolima o saradnji između Univerziteta Arad i Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Sonja Nikčević, potpredsjednica Opštine Nikšić naglasila je mogućnosti saradnje na različitim nivoima.

„Na sastanku je razmatrana mogućnost saradnje u više oblasti, a posebno u oblasti turizma, kao i zajedničkog učešća na projektima koje finansira EU. Posebno je akcenat stavljen na razmjeni studenata, s obzirom da se radi o dva studentska centra. Goste smo upoznali sa privrednim, kulturnim i turističkim potencijalima Nikšića i razgovarali o mogućnostima saradnje kroz razmjenu iskustava, naglasavajući znalaj članstva Rumunije u EU“, zaključila je Nikčević.

Predsjednice Savjeta okruga Arad, Mariana Nagy, istakla je da je zajednički moguće realizovati i veće infrastrukturne projekte. Navela je primjer sistematizacije parkinga u Aradu, projekat koji su sproveli sa Univerzitetom „Aurel Vlaicu“.

Posjeta rumunske delegacije uslijedila je nakon potpisivanja sporazuma o međunarodnoj saradnji ALFA Centra sa Odjeljenjem za internacionalnu saradnju okruga Arad. Sporazum je potpisan u okviru međunarodne konferencije „International cooperation and durable development“, koja je održana u Aradu krajem septembra ove godine.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Mještani romskog naselja Brlja u Nikšiću ogorčeni su na lokalnu upravu koja ništa ne preduzima povodom nehigijenskih uslova u kojima žive. U ovom naselju živi oko 70 Roma praktično na izvoru zaraze, bez osnovnih uslova i traže od Opštine preseljenje.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine