Drenjina voćka koja liječi

naslovna_drenjine
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 27.09.2015. u 12:35

Već osmu godinu za redom, tokom septembraskih dana u Nikšiću se održava Drenjinijada. Tradicionalna manifestacija koja je i ove godine privukla veliki broj posjetilaca i izlagača. 

Biljana Peković iz Župe prvi put ove godine izlaže na danima drenjina, iako se, kako kaže, već godinama od drenjina pravi razne proizvode.

„Uglavnom sam to pravila za kućne potrebe. Dana sam se odazvala pozivu jer imam šta ponuditi. Tu su džemovi, sokovi, likeri, pekmezi, parktično sve što se može napraviti“, kaže Biljana i priznaje da su danas na štandu najbolje prolazile ipak voćke.

„Jutros sam u roku od 15 minuta prodala oko 60 kila drenjina. Baš sam se iznenadila kako je brzo prošlo. Sledeći ću put samo drenjina donijeti“, našalila se Biljana.

U nezaobilaznoj priči o zdravim svojstima drenjina, Biljana ističe da je dovoljno možda samo istaći to da se drenjina ne prska.

„Prilikom pravljenja proizvoda od drenjina ne dodaju  se nikakve hemikalije. To je čisti, domaći zdravi proizvod u koji se stavlja samo šećer. Prava zdrava hrana“, kaže Biljana i dodaje da drenjine ne uzgaja već, kako reče bere ih u šumama.

Dragica Mirjačić, ispred organizatora, ističe da su i ove godine okupili oko četrdesetak izlagača iz zemlje i regiona.

„Ovo je osma drenjinijada po redu. Posjećenost je danas bila baš velika i program savršen i kupaca dosta. Ja odlazim kući zadovoljna“, kaže korz osmjeh direktorica NVO Dani Drenjina.

Petar Rakočević, redovno kupuje proizvode od drenjina. Sa današnjeg sajma kući nosi kaže, džem i liker.

„To je sve dio zdravog načina ishrane. Poznata su njena ljekovita svojstva jer ona bukvalno ima u sebi sve te najzdravije esencije“, kazao je Petar.

Poznato je da je svaki dio drijena ljekovit – plod, list, kora, cvijet, sveže i osušene koštice. Djelotvorna je u liječenju grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, dijabetesa, za brže zaceljivanje rana.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.