“Država i dalje bez registra samohranih roditelja”

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 07.03.2023. u 08:16
Koordinatorka tima za jednoroditeljske porodice u Udruženju roditelji Dejana Ponoš ističe da Crna Gora nema registar samohranih roditelja i da očekuju popis koji će pokazati prave brojke na osnovu kojih bi zajedno sa državom mogli da prave stategiju za pomoć i podršku samohranim roditeljima.

Kako je kazala Ponoš, gostujući u emisiji “Mreža”, popis iz 2011. koji je radio Monstat tada je pokazao da oko 25.000 djece živi sa majkama, a oko 5.000 sa očevima.

“Čekamo novi popis da bi imali bolje podatke i pravili neke strategije koji bi se bavili samohranim roditeljima. U tom dijelu imamo dvije kategorije, samohrani roditelji kojima je partner umro ili nepoznat i oni gdje samo jedan obavlja samostalno roditeljsko pravo, a djeca imaju model viđanja sa drugim roditeljem. Trudimo se da u novim zakonima razdvojimo ta dva pojma. Najveći problem je svakako ne davanje izdržavanja, ali sa osnivanjem Alimentacionog fonda očekujemo da će tokom ove godine on biti konačno implementiran na pravi način i da će roditelji u tom dijelu imati pomoć države”, kazala je Ponoš.

Kako je dodala uvidjeli su i problem otežanog pribavljanja dokumantacije za prelazak granice i izdavanja dokumenata, i Udruženje je na tome radilo, pa su krajem 2021. donijeti zakoni koji su tu proceduru pojednostavili i olakšali prelaske granice za djecu i samohrane roditelje ako je to u turističke i obrazovne svrhe, a ne radi promjene prebivališta.

Istakla je da ovaj zakon o izdavanju dokumenata bez saglasnosti drugog roditelja jeste donijet, ali još nije njegova impementacija dobra, jer se između dva ministarstva još nijesu pravila i procedure upotpunosti iskristalisali. Udruženje pokušava da posreduje da što prije dobijemo i taj zakon.

“Ono što je važno je da svi moramo da radimo na promjeni svijesti o roditeljstvu nakon razvoda braka, jer ti narušeni bračni odnosi često i dalje imaju uticaj na dijete i oni ne prestaju nakon razvoda. Udruženju se prošle godine obratilo oko 100 roditelja zbog problema koje im stvaraju ti narušeni odnosi i stalni konflikati koji se odražavaju na djecu”, kazala je Ponoš.

Napominje da je važno da djeca imaju rutinu, da znaju gdje im je primarno mjesto stanovanja, ali i kada i koliko borave kod drugog roditelja.

Što se tiče zakona o radu i odredaba koje se tiču samohranih roditelja, tu do sada nijesu imali primjedbi. Samohrani roditelji su upoznati sa tim da ne mogu dobiti otkaz do sedme godine djeteta, da ih poslodavci na vrijeme moraju obavijestiti o prekovremenom radu.

Kako dodaje, i bračna i vanbračna zajednica podrazumijevaju da sve obaveze u vezi sa djetetom budu pravno regulisane, posebno odluka o starateljstvu, kako bi i prava i obaveze druhig prema njima mogle da se ispune u punom obimu.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.