Porazno: Durmitor na crvenoj listi, Kotor gubi status; Ministarstvo kulture demantuje

nparkovi.me
 • Autor onogost.me
 • 19.09.2023. u 17:26
Sljedeći samit UNESCO-a u Rijadu će biti težak za Crnu Goru, naša su saznanja da će Durmitor biti stavljen na crvenu listu, a da će i Kotor izgubiti svoje zvanje i to je poraz naše države, poručio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić. Ovo je kazao na konferenciji "Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive".

Kazao je da Crna Gora ne smije da dozvoli da se UNESCO odrekne Durmitora, a da je trenutna situacija alarmantna.

“Umjesto da UNESCO na svoju listu dodaje područja naše države, mi smo došli u veoma težak položaj, treba da se borimo i spašavamo zvanja koja imamo” kazao je Gazdić.

Kaže i da je porazno što nam vojska i policija brane prirodu.

“Brane je od nas samih. Rijeke i jezera su nam puna smeća, eksploatacija šljunka je ogromna. Ipak uradili smo i nešto dobro: imamo zaštićena morska područja, urađene su revizije zastićenih područja… Očistili smo neke od najopasnijih ekoloških crnih tačaka, a eko-volonteri su se uspjeli izboriti sa ilegalnom eksploatacijom šljunka. Ušli smo u rat protiv šumske mafije ali je potrebno samo da struka bude u zaštiti prirode, a ne kapitala i investitora”, istakao je Gazdić.

Foto: RTCG

Kazao je da naredna četiri dana organizuju naučni skup u Plavu i Gusinju, jer je taj dio naše države nepravedno zapostavljen.

Na tom skupu, ističe Gazdić, biće riječi o najvećim problemima sa kojima se država susrijeće u pogledu očuvanja životne sredine.

Gazdić je istakao da je do sada samo rađeno na “gašenju ekološke ideje” koja je bila naša razvojna šansa.

“Umjesto da pratimo zdravu ideju ponavljali smo tuđe greške. Najvažnija naša grana a to je turizam je ugrožen zbog prirode koja je devastirana” kazao je Gazdić.

Konferencija je organizovana povodom jubileja 15 godina od osnivanja i rada EPA i 32 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Gazdić je kazao da je prošle sedmice održana sjednica Savjeta za borbu protv kropucije te da su govorili o borbi protiv šumske mafije.

“Naši eksperti svakodnevno su na terenu i moraju da zgaze svaku stopu naše teritorije i nevjerovatni su primjeri uništavanja šuma. To je tako na cijeloj teritoriji Crne Gore i situacija je strašna i to nas je motivislo da pokrenemo ovu priču. Istrajaćemo, kao što smo i za ilegalnu eksploataciju šljunka i to je priča koju je pokrenula nestabilnost i kriza”, istakao je Gazdić.

Rekao je da policija jako dobro radi na terenu, te da su se angažovali da saznaju ko siječe šume.

“Na terenu imamo oduzimanje opreme i kamiona, ali štetu je teško procijeniti”, navodi Gazdić .

Jokić: Kotor nije izgubio status na UNESCO listi, niti će ga izgubiti

Povodom današnje izjave da će Kotor „izgubiti status prirodnog i kulturno-istorijskog područja na Listi svjetske baštine Uneska“, koja je izazvala veliko interesovanje, predsjednik te opštine Vladimir Jokić kazao je istakao da Kotor nije izgubio status na UNESCO listi, niti će ga izgubiti, niti je njegov status na listi ugrožen.

“Nakon procesa koji smo vodili od 2017. do 2020. godine čiji je rezultat planski dokument i sistem zaštite usklađen sa UNESCO, sa punom odgovornošću tvrdim da opasnost za status Kotora na listi svjetske baštine ne postoji. Koristim ovu priliku da još jednom u ime grada Kotora i u svoje lično ime izrazim ogromnu zahvalnost svima koji su u tom periodu činili tim koji je doveo do ovih rezultata”, istakao je on-

Podsjetio je javnost da je Prostorno urbanistički plan opštine Kotor usvojen uz saglasnost UNESCO kao i da su sve preporuke reaktivne misije UNESCO sprovedene i implementirane.

“Pred nama je još uvijek put na kojem moramo raditi na daljem osiguravanju sistema zaštite jedinstvene univerzalne vrijednosti, kroz usvajanje Menadžment plana, poboljšanja sistema kontrole i nadzora, kao i efikasnijeg rada institucija u sistemu zaštite. Sve ovo, u najvećem dijelu, predstavlja suštinu odluke Komiteta UNESCO”, dodao je on.

Status Kotora na UNESCO listi, navodi, nije pitanje puke formalnosti.

“Kotor je od strane civilizacije prepoznat kao jedan od rijetkih dragulja naše planete, a njegova izuzetna univerzalna vrijednost, nešto što je nama dato na čuvanje. Naša je obaveza da najprije očuvamo tu vrijednost, a tek potom da nam formalno prisustvo na listi bude prioritet. U potpunosti smo posvećeni ovoj civilizacijskoj obavezi, što smo do sada našim djelima i dokazali. Svako suprotno postupanje bi značilo ispisivanje iz civilizacije, što Kotor sebi nikada neće dozvoliti”, zaključio je Jokić.

Ministarstvo kulture: Durmitoru i Kotoru ne prijeti brisanje sa UNESCO liste

Nijedno od crnogorskih zaštićenih područja nije na tzv. crvenim listama, niti im prijeti brisanje sa Liste svjetske baštine UNESCO-a, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija (MKM).

Iz Ministarstva kulture i medija kazali su da se saradnja sa UNESCO odvija u skladu sa procedurom i kvalitetnom dinamikom, intenzivnom razmjenom po svim segmentima nadležnosti te organizacije.

“Kada je riječ i o Kotoru i o Durmitoru, dostavljaju se redovni i periodični izvještaji, te se radi na osiguravanju zaštite u skladu sa konvencijama, standardima UNESCO i nacionalnim zakonodavstvom”, kazali su iz ministarstva.

Navode da zbog decenija zapostavljanja i loših praksi Crna Gora ima dosta toga da uradi i pruži sistemski odgovor da bi na kvalitetan način osigurala zaštitu Kotora i Durmitora. Dodaju da odgovornost za taj proces moraju dijeliti vlade, lokalne samouprave i političke partije koje aktivno učestvuju u kreiranju lokalnih i nacionalnih politika.

Iz MKM napominju i da ambasador Ivan Ivanišević, stalni delegat Crne Gore pri UNESCO, učestvuje na 45. zasijedanju Komiteta svjetske baštine u Rijadu.

“Crna Gora nije članica Komiteta u ovom mandatu, pa je shodno proceduri zatvorena i mogućnost za obraćanje naših predstavnika, iz tog razloga učešće crnogorskog predstavnika prevashodno je iskorišćeno za komunikaciju sa sekretarijatom Komiteta i drugim ekspertima”, navodi se u saopštenju.

Zasebno, Crna Gora je, kako dodaju, osim saradnje po pitanju zaštićenih područja i elemenata nematerijalne baštine, posebno aktivna na promociji standarda i vrijednosti UNESCO. Kako navode, Crna Gora ostvaruje adekvatnu vidljivost i uticaj na svim poljima djelovanja.

“Članica smo više grupa prijateljstva u okviru UNESCO, a posebno aktivni u onoj za Ukrajinu, pa smo u više navrata imali proaktivnu ulogu i obraćanja u ime saveznika kako bi se afirmisala potreba zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa u Ukrajini, nakon agresije od strane Ruske Federacije”, navodi se u saopštenju.

Da je saradnja između Crne Gore i UNESCO kvalitetna, kako navode iz MKM, govori i činjenica da je Crnoj Gori ukazana čast da bude domaćin važne radionice o očuvanju kulturne baštine, a ovaj skup će biti održan u Kotoru krajem oktobra, a razmatra se i učešće direktora Centra svjetske baštine.

Podsjećaju i da je Prijestonica Cetinje, uz podršku Ministarstva kulture i medija, predala aplikaciju za članstvo u Mreži kreativnih gradova UNESCO, u oblasti dizajna i – ukoliko aplikacija bude uspješna – to bi bilo prvo članstvo neke lokalne samouprave sa Zapadnog Balkana u toj prestižnoj mreži.

 

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U Nikšiću je danas formiran Ženski odbornički klub, čiji je cilj afirmacija rodne ravnopravnosti, unapređenje položaja žena i snaženje lokalne demokratije.
  Vlada je na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma utvrdila Predlog zakona o upravljanju otpadom.