„Dvije škole – jedna priča“: Učenici Srednje ekonomske škole ugostili drugare iz Vrnjačke Banje

naslovnaaaaa
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 20.09.2018. u 10:20

U okviru projekta „Dvije škole - jedna priča“, koji Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola realizuje u partnerstvu sa Ugostiteljsko-turističkom školom iz Vrnjačke Banje i NVO Drumovanja iz Nikšića, učenici iz Vrnjačke Banje boravili su u studijskoj posjeti našem gradu.

Oni su u Nikšić stigli 12. septembra.

 Kako su naveli iz Srednje ekonomske škole, prvi dan boravka učenici su sa domaćinima obišli kulturno-istorijske znamenitosti grada, pod vođstvom svojih drugara iz Nikšića koji su imali ulogu turističkih vodiča.

“O prirodnim vrijednostima Park šume Trebjesa i njenim kulturno- istorijskim znamenitostima upoznao nas je Boro Vuković, samostalni savjetnik u Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić. Isti dan u popodnevnim časovima je organizovana debata: “Hrana i vino (ne) grade identitet podneblja“, moderator: Dejan Radonjić, potpredsjednik Udruženja somelijera Crne Gore. Kasnije su učenici ugostiteljske struke obje škole pod mentorstvom Jelene Nenezić, prof. Kuvarstva,  zajednički pripremali večeru za sve učesnike u školskom kabinetu. Cilj zajedničkih priprema jela je podsticanje kooperativnog učenja, unapređenje vještina, podsticanje dvosmjerne komunikacije, divergentnog mišljenja i timskog rada; zadovoljavanje potreba učenika na različitom razvojnom nivou; naglašavanje važnosti saradničkog pristupa, takmičenja i individualnog napretka svakog učenika”, objasnili su iz škole.

Drugi dan boravka u Nikšiću učenici obje škole su posjetili Manastir Ostrog i zajednički pripremili ručak za sve učesnike u tradicionalnom restoranu Konoba Bogetići.

“U popodnevnim časovima je za učenike organizovana radionica “Održivi turizam i zelena ekonomija” pod mentorstvom Aleksandra Perovića, direktora EP Ozon čiji je cilj bio upoznavanje učenika smjera turistički tehničar, konobar, kuvar sa pojmom Održivi razvoj turizma sa naglaskom na održivi razvoj ruralnih područja Crne Gore i Srbije, gdje turizam može odigrati značajnu ulogu, kao i na destinacije za masovni turizam kojima je održivost prijeko potrebna kako bi se spriječila devastacija prirodnih i kulturnih resursa”, dodali su iz škole.

Treći dan boravka bio je rezervisan za posjetu pekari Uniprom gdje su učenici obje škole pod nadzorom Dušice Međedović umijesili i ispekli katunski hljeb.

„Radionica „Hljeb spaja države, kulture i ljude“ je protekla u prijatnom ambijentu pekare uz degustaciju njihovih slatkih proizvoda.U podnevnim časovima smo se upoznali sa proizvodnjom kozjeg sira na farmi koza Batrićević gdje smo  isprobali proizvode ovih domaćina”, istakli su oni kao i da su se tog dana  nadmetali u zabavnim i rekreativnim igrama u sportskom centru Trim pod mentorstvom Novice Gardaševića.

Pored toga učili su i o važnosti zdrave hrane i uravnotežene ishrane od dr Biljane Savić, spec. interne medicine, a poslije napornog dana se relaksirali u bazenu Sportskog centra.

Sjutradan, u nedjelju 16. septembra učenici su se vratili za Vrnjačku Banju.

Naime, Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola je sa pomenutim partnerima dobila grant u iznosu od oko 14.000 eura za projekat „Dvije škole- jedna priča“ čiji je donator Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) koju podržavaju vlade zemalja zapadnog Balkana.

Projekat se realizuje u periodu od šest mjeseci, a ciljna grupa projekta su  30 mladih uzrasta 15-18 godina, učenici ugostiteljsko- turističke struke, uglavnom iz udaljenih područja, učenici iz ruralnih područja i ranjivih grupa, koji su nedovoljno vidljivi u zajednici, koji nemaju mogućnost da putuju.

Opšti cilj projekta je doprinos osnaživanju stručnih i intekulturalnih  kompetencija i povećanju mobilnosti  učenika.

Prva aktivnost u okviru ovog projekta je bila u junu mjesecu – studijska posjeta učenika iz Nikšića Vrnjačkoj Banji, a naredna će se realizovati u oktobru – završna manifestacija na Zlatiboru.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Dok na skijaškim terenima Durmitora, još traje zimska sezona, na rijeci Tari minule sedmice počela je sezona splavarenja. Rani početak sezone i veliko interesovanje za ljeto, obećavaju uspješnu sezonu na Tari, kaže splavar Veljko Ostojić, ali i upozorava da je rijeka zatpana smećem i da se nešto mora hitno uraditi.
Tokom ljetnjih mjeseci se dešava da od Vodovoda kupujemo vodu koja se doprema cisternama u našu mjesnu zajednicu, ali to zna da bude dosta skupo zbog cijene prevoza, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG predsjednik Mjesne zajednice Vilusi, Vidak Šabanović.