EKSKLUZIVNO: Šobiću nacionalna penzija!

miladin1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 27.01.2017. u 10:38

Autor legendarnih albuma ''Ožiljak'' i ''Umjesto gluposti'', Miladin Šobić, stekao je status istaknutog kulturnog stvaraoca.

Ta odluka je donesena na sjednici Vlade Crne Gore, ekskluzivno saznaje portal Onogošt.

Podsjećamo, Šobić je prošle godine dobio ”Trinaestojulsku nagradu”.

U propzicijama za dobijanje Trinaestojulske nagrade stoji da se dodjeljuje za životno djelo istaknutom naučnom radniku ili umjetniku, koji je svojim stvaralaštvom obilježio vrijeme u kojem je djelovao, čiji je stvaralaćki put zaokružen i čije djelo predstavlja trajno dobro Crne Gore.

Šobić je kandidovan nakon spontane inicijative koja je prerasla u akciju ”Od druga do druga” tokom koje je prikupljeno preko 10.000 potpisa podrške.

Za kratko vrijeme, stigla je ogromna podrška i iz zemalja regiona, ali i širom svijeta.

Miladin Šobić, rođen je u Nikšića 7. 1.1956. godine. Svaralaštvo je ostvarivao u kontinuitetu dužem od dvadeset godina, počev od prve autorske pjesme To sam ja, 1975.godine. Njegov bogat i jedinstven stvaralački opus i poslije četiri decenije još uvjek nesmanjenom snagom poetskog i muzičkog izraza nadahnjuje sve generacije.

Kao autor izražajnog senzibiliteta, i dalje je aktuelan kod publike koja zna da prati autentičan zvuk nikšićkog pop-roka.

Obrade originalnih melodija Miladina Šobića, često su zastupljene na repertoaru mlađih izvođača ovog muzičkog žanra. Za svoje muzičko stvaralaštvo nagrađivan je u regionu u okviru festivala i manifestacija, a njegovo djelo vrednovano i najvećim državnim priznanjem Crne Gore – Trinaestojulskom nagradom.

Šobić je samim tim postao nosilac prava na nacionalnu penziju u iznosu od 715 eura, koja se dodjeljuje na osnovu Uredbe o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac, a koja je donesena 2009. godine.

Vlada je, takođe na današnjoj sjednici, donijela rješenja o dodjeli statusa istaknuti kulturni stvaralac Gojku Kastratoviću, filmskom i televizijskom reditelju iz Podgorice i Pavlu Goranoviću, književniku iz Nikšića.

Državna nagrada uslov za nacionalnu penziju

Kako piše u Uredbi, dobitniku ”Trinaestojulske nagrade’” pripada naknada od jedne i po prosječne mjesečne zarade.

U Uredbi se navodi da se status istaknuti kulturni stvaralac može dodijeliti umjetniku i stručnjaku čije je djelo i stvaralaštvo od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore. Uslovi za to su da je dobitnik najmanje pet relevantnih domaćih i/ili međunarodnih stručnih i društvenih nagrada, od kojih je jedna državna nagrada Crne Gore.

Naknada istaknutom kulturnom stvaraocu je lično pravo i ne može se prenositi na drugo lice.

Šobić je nagrađen na predlog Ministarstva kulture Crne Gore.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bez obzira što se protiv njih pred turskim organima vode krivični postupci. Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG od Ministarstva pravde. Živković i Perunović su u Turskoj uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u ubistvo osumnjičenog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra.
Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je prekršajni postupak protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Mijajla Backovića zato što je sjedio tokom intoniranja državne himne na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Nikšić 18. septembra.