Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Eparhija budimljansko-nikšićka osudila čin skrnavljena Hadži Ismailove džamije

80749241_1033855336951634_2971067545680871424_n_0
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 10.02.2021. u 11:25

Eparhija budimljansko-nikšićka oštro je osudila čin skrnavljenja Hadži Ismailove džamije, koji se desio sinoć u Nikšiću. 

Protojerej-stavrofor Boban Jokić kazao je da sveštenstvo grada Nikšića najoštrije osuđuje postupak skrnavljenja džamije ko god da je počinilac.

"Smatramo da nijedan pravi vjernik ovo ne bi uradio. Svaki čovjek, svaki pravi vjernik mora da čuva svoju svetinju ali tako isto mora da čuva i svetinju onoga drugoga", kazao je Jokić.

On je naveo da je saglasan sa riječima imama Damira Hodžića da ovaj čin nije djelo grada Nikšića.

"Ovo nije uradio grad Nikšić. Nikšić je gospodin grad i grad Svetog Vasilija Ostroškog, sveca koji je kao što znamo okupljao sve dobronamjerne ljude koji su mu dolazili pa bili oni pravoslavci, muslimani ili katolici. U Donjem manastiru u Ostrogu postoji freska na kojoj Sveti Vasilije iscjeljuje jednog muslimana. To je dovoljan pokazatelj ljubavi koju je on pokazivao prema svakome čovjeku. Mi kao sveštenstvo najoštrije osuđujemo ovaj postupak, da li pojedinca ili neke grupe. Zahtijevamo od nadležnih organa da što prije riješe ovaj slučaj i da se pronađu počinioci", naveo je Jokić.

"Ovaj događaj je sramota za Nikšić i ne bismo voljeli da nas neko prepoznaje po ovim pojedinačnim istupima. Želimo da poručimo našoj braći muslimanima da se osjećaju sigurno, da imaju punu podršku od nas jer brat je mio koje god vjere bio", zaključio je protojerej-stavrofor Boban Jokić.
 

Drago Musić, član  „Pravoslavnog bratstva Stupovi – zavjetnici Tvrdoš Nikšić“ osudio je vandalski čin ispisivanja grafita po zidovima Hadži Ismailove džamije.

“Okupili smo se ovdje da pružimo podršku našoj braći muslimanima. Ovaj gnusni čin ima zadatak da naruši međuljudske odnose među nama koji vjekovima živimo zajedno u ovom gradu. Mi smo spremni da branimo njihovu svetinju kao što smo branili i naše svetinje. Ko god da je pokušao da naruši međuljudski sklad, ova igra im neće uspjeti”, poručio je Musić.

On je kazao da će članovi bratstva pomoći u uklanjanju natpisa sa zidova ograde i same džamije.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uručio je danas u Skupštini Crne Gore, Shodno Zakonu o državnim nagradama, Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu.
Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, nakon dobijanja potvrde i releventnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore. To je jedan od zaključaka Vlade usvojen na predlog Ministarstva.
Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović posjetila je Osnovnu školu ,,Rade Perović” u Velimlju, nakon što je nevrijeme pričinilo štetu na objektu.