EPCG: Moguće poplave u Nikšićkom polju

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 24.01.2023. u 14:14
Zbog velikog priliva vode u hidroenergetski sistem “Perućica” postoji realna opasnost od poplava u rejonu Budoških bara, oko kanala rijeke Zeta te na području nikšićkih naselja Straševina, Kličevo i Ozrinići, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Kako su naveli, akumulacije “Slano” i “Krupac” prelivaju, dok je dotok rijeke Zete 135 m3/s.

Iz EPCG su kazali da nivo vode u retenziji Vrtac stalno raste, pa je jutros, u sedam sati, dostigao kotu 612,45 mnv, što je samo 1,55 metara do maksimalne kote prelivnih polja.

U HE “Perućica”, kako su kazali, svakodnevno prate hidrološku situaciju, stanje akumulacija i dotoka, tako da su, juče, iz predostrošnosti podesili prelivne klapne na retenziji “Vrtac” na 613,75 mnv kako ne bi došlo do porasta kote iznad 614 mnv, što bi dovelo do plavljenja zemljišta i objekata po obroncima Vrtačkog jezera u mjesnoj zajednici Štedim.

“Uzimajući u obzir trenutnu situaciju postoji realna opasnost da do preliva dođe tokom ove sedmice, u četvrtak ili najkasnije u petak, pa upozoravamo mještane pomenutih naselja, kao i Direktorat za zaštitu i spašavanje, PJ Nikšić, da preduzmu neophodne korake na zaštiti imovine i ljudi na područjima koja gravitiraju hidroenergetskom sistemu u Nikšićkom polju”, poručili su iz EPCG.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Stručnjaci upozoravaju da moramo imati usaglašene strategije i zakone kako ne bismo ostali bez pitke vode, šuma, ali i nekih životinjskih i biljnih vrsta. Dok izglasavamo zakone koji bi trebalo da nas štite od klimatskih promjena, na terenu se dešavaju dramatične promjene.
  Nakon što je 2018. godine donacijom bubrega sugrađaninu Iliji Bulajiću spasila život, Nikšićanka Kristina Nina Vojinović odlučila je da to učini još jednom. Ovog puta odlučila je da donira dio jetre jedanaestogodišnjoj djevojčici sa kojom takođe nema rodbinskih veza.