Evo ko može konkurisati za projekat 1000 plus stanova

nekretnine-640x330
bankar.me
  • Autor onogost.me
  • 17.01.2016. u 08:15

Javni poziv za učešće građana u projektu "Hiljadu plus” biće raspisan u drugoj polovini februara i trajaće mjesec dana, nakon čega će početi procedura odabira korisnika kredita u skladu sa definisanim uslovima, saopštio je Vikend novinama generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Pravo na učešće u projektu, koji će riješiti stambene potrebe za oko 500 domaćinstava, imaju crnogorski državljani koji nemaju u svojini ili susvojini više od trećine ukupne površine stambenog objekta u Crnoj Gori u posljednje tri godine od dana podnošenja zahtjeva za kredit.

Prema Vladinom planu, 40 odsto od 500 stambenih kredita dobiće domaćinstva čiji je najmanje jedan član zaposlen u javnoj upravi, 30 odsto rezervisano je za bračne supružnike starosti do 35 godina, dok se preostalih 30 odsto odnosi na ostale korisnike.

Nezavisno od ove podjele, prioritet u učešću imaće samohrani roditelji i staratelji, lica sa invaliditetom, porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju i mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve porodičnog nasilja.

“Korisnik kredita mora biti i kreditno sposoban u smislu opštih uslova kreditne sposobnosti komercijalne banke sa adekvatnom visinom prihoda. Iznos anuiteta za otplatu dugoročnog kredita za kupovinu individualnog stambenog objekta ne može preći 40 odsto ukupnih neto mjesečnih prihoda korisnika, odnosno porodičnog domaćinstva u slučaju udruživanja sredstava”, kaže Marko Čanović.

On pojašnjava da se kredit sa rokom otplate do 20 godina može dodijeliti korisniku čiji kumilativni prihod iznosi do 600 eura, a drugih punoljetnih članova njegovog domaćinstva do 420 eura, odnosno do 300 eura maloljetnih članova porodice.

“To znači da, na primjer, jedno tročlano domaćinstvo sa dva punoljetna i jednim maloljetnim licem može imati kumulativni prihod u iznosu do 1.320 eura”, ukazao je Čanović.

Najznačajnija povoljnost u odnosu na projekat koji je realizovan 2010. godine je jedan odsto niža kamatna stopa koja sada iznosi 3,99 odsto. U prošlom projektu Vlada je subvencionirala kamatnu stopu svim odabranim porodičnim domaćinstvima za cijenu od 900 eura po kvadratu, a ostatak sredstava obezbjeđivali su građani, dok se sada subvencioniše kamata za cijenu do 1.089 eura.

Polovina novca za finansiranje projekta “Hiljadu plus” vrijednog 20 miliona eura, biće dobijena iz kredita Banke za razvoj Savjeta Evrope, 45 odsto obezbijediće komercijalne banke, dok će pet odsto iznositi učešće korisnika.

Javni pozivi za izbor banaka i građevinskih kompanija za učešće u projektu, koje je Vlada objavila 29. decembra, završavaju se 12. februara.

Konačna lista izabranih investitora sa ponuđenim stambenim objektima i komercijalnih banaka koje su ispunile uslove za učešće biće objavljena na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma, u roku od 10 dana od isteka javnih poziva, odnosno do 22. februara.

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

U Crnoj Gori ne postoji tačan podatak o tome koliko se djece rađa prijevremeno, ali procjene kažu da je to između šest i osam procenata, saopštila je dr Danojla Dakić iz Centra za neonatologiju u emisiji "Link". U svijetu su, kako navodi, podaci veoma raznoliki, u Americi je procenat prijevremeno rođene djece porastao već na 10 do 11 odsto, u raznim evropskim zemljama, taj procenat je nešto niži, u Engleskoj je pet, u Francuskoj osam odsto.
Za jedanaesti ciklus Programa stručnog osposobljavanja do danas se prijavilo 2.538 korisnika. Poslodavci su ove godine oglasili 16.569 radnih mjesta, saopštilo je Ministarstvo prosvjete.