Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“FAP mašina” i krv daje

120047629_1028477584241773_6475748161398100217_n
Privatna arhiva
  • Autor Marija Vujovic
  • 25.09.2020. u 21:15

Kada su igrači bili bez pare u džepu, pomagali su navijači. Kada je bilo teško, opet su navijači bili puna podrška. To je Fap mašina. Čelikova armija sa tribina više ne može da navija za svoj klub koji je ugašen, ali svoju energiju ne troše uzalud. Spremna je družina Fapovaca za nove poduhvate i to one najhumanije vrste. Osnivaju Uduženje dobrovoljnih davalaca krvi “Fap mašina”.

Ideja je, kako navodi jedan od osnivača Mrdelja Čvorović, potekla iz želje da nastave tradiciju dobrovoljnog davanja krvi koju su prije 11 godina započeli navijači Čelika.

Brzih dana ovi humanitarci organizovaće prvu akciju, a već se prijavio veliki broj dobrovoljaca.

“Odmah po osnivanju odlučili smo da krenemo ofanzivno i organizujemo akciju, u dogovoru sa Transfuzijom i koordinatorom akcija, u čemu posreduje Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić. Akcija će možda potrajati i dva dana zbog broja onih koji su se prijavili (45), i onih koji će to tek uraditi, a sve da bi se ispoštovale zdravstvene mjere izazvane korona virusom.  Startujemo 5. oktobra, vjerovatno u formaciji manjeg broja ljudi i intervalima od 20 minuta, da bi zaštitili druge i sebe, i ispoštovali sve sugerisano od strane zdravstva”, objašnjava mladi Nikšićanin.

Javilo se, kako kaže, dosta i onih mlađih, koji zbog starosne granice od 18 godina, ne mogu učestvovati u ovoj akciji, ali će za one naredne biti spremni.

“Sa učlanjenjem, projektima i volontiranjem krećemo nakon ove akcije.  NIje nam u planu da gasimo mašinu!”, poručuje Mrdelja koji je do sada krv dao 15 puta,

Želja za davanjem krvi je, kako je rekao,oduvijek bila prisutna, jer je njegov otac dobrovoljni davalac.

Prepreka su bile samo godine.

“Samo sam čekao da steknem uslov za to, da napunim 18 godina”, ističe on.

Iako je već nekolikogodina dobrovolji davalac krvi, nije želio da se učlani u druga društva, već da krene sa osnivanjem novog jer kako kaže, što ih je više, to bolje.

Pored humanosti, javila se ideja i sa nekog drugog aspekta, onog sportskog.

“Da se ne zaboravi Čelik i njegovi simpatizeri, koji smo i mi sami, osnivači, bivši igrači i navijači tog kluba koji trenutno nije na fudbalskoj mapi. Ugašen je, nadamo se da je ovo početak reinkarnacije Čelika”, vjeruje Mrdelja.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Mještani romskog naselja Brlja u Nikšiću ogorčeni su na lokalnu upravu koja ništa ne preduzima povodom nehigijenskih uslova u kojima žive. U ovom naselju živi oko 70 Roma praktično na izvoru zaraze, bez osnovnih uslova i traže od Opštine preseljenje.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine