Filološki fakultet domaćin međunarodne konferencije za nastavnike engleskog jezika

64771482_859323437772913_4985558983059177472_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 21.06.2019. u 12:00

U organizaciji Udruženja nastavnika engleskog jezika Crne Gore „ELTAM“ Filološki fakultet će danas i sjutra biti domaćin prve međunarodne i pete nacionalne konferencije za nastavnike engleskog jezika – Dani ELTAM-a 2019.

Konferenciju su zvanično otvorili ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, dekanica Filološkog fakulteta Tanja Jovović, načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva prosvjete Crne Gore Marko Vukašinović i predsjednica ELTAM-a Dragana Radoman.

Radoman je kazala da ova konferencija, koja je okupila 140 učesnika iz Crne Gore, kao i 60 iz inostranstva. ima za cilj profesionalni razvoj nastavnika engleskog jezika i podizanje kompetencija i kvaliteta rada nastavnika engleskog jezika u Crnoj Gori, ali i šire, kao i razmjenu iskustava sa nastavnicima iz regiona i djeljenje primjera dobre prakse.

„Ove gdoine smo uspjeli da okupimo veliki broj predavača što iz Crne Gore što iz inostranstva, pa će učesnici imati priliku da poslušaju tri plenarne sesije, da biraju između 24 radionice, osam demo časova i 14 prezentacija“, kazala je Radoman.

Marko Vukašinović iz Ministarstva prosvjete je naveo da napori koji se prave na unapređenju izučavanja engleksog jezika, neće dati rezultate ukoliko djeca ne steknu neophodne jezičke kopetencije.

„Kako bi na evropskom i svjetskom tržištu imali mogućnost da se takmiče sa državljanima Evropske Unije što će i oni biti, u suprotnom svi naši napori bi bili uzaludni. Tako da vjerujem da ne samo Asocijacija nego svi nastavnici engleskog jezika i stranih jezika na ovaj način jačaju svoje kapacitete i jesu u situaciji da naučeno u učionici pretoče u djelo“, istakao je Vukašinović.

U Ministarstvu prosvjete kažu i da nije namjera da se preopterete nastavnici i da se projekat sprovodi u školama u kojima za to postoje neophodi uslovi.

“Nije jednostavno nekom učitelju ili nastavniku određenog predmeta da realizuje nastavu iz svog predmeta na engleskom jeziku. Moramo sa te strane da budemo jako obazrivi jer moramo da zadržimo kvalitet, ne želimo da idemo ispod nekog prosjeka ili nivoa, a sve u cilju da upravo učenici iz svih tih škola bez obzira da li se radi o osnovnoj, gimnaziji ili stručnoj školi izađu sa jednim visokim nivoom kopetencije kada je u pitanju strani jezik, bilo da je engelski ili neki drugi”, rekao je Vukašinović.

Konferenciju je finansijski podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, kao i Ministarstvo prosvjete, Zavod za školstvo Crne Gore i Opština Nikšić. Podršku u vidu obezbjeđivanja prostora i gostujućih stručnjaka pružili su Filološki fakultet u Nikšiću, Regionalna kancelarija Stejt dipartmenta za programe engleskog jezika, kao i organizacije Pearson i SOL (Sharing One Language).

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U većem dijelu Crne Gore danas su povoljni uslovi za vožnju, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).