Finansiraće 66 kandidata za magistarske, doktorske i postdoktorske studije

57d921b9-d4a4-44d5-825b-26aa0a0a0a69-untitled-1-preview
  • Autor onogost.me
  • 14.09.2016. u 16:33

Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke u okviru projekta „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost – INVO“, koji se realizuje drugu godinu zaredom, finansiraće 66 kandidata i to 49 dobitnika stipendija za magistarske studije, sedam dobitnika stipendije za doktorske i 10 za postdoktorske studije.

Ministarstvo prosvjete finansiraće dobitnike stipendija za magistarske studije u iznosu 364.400 eura, dok će Ministarstvo nauke korisnike stipendija za doktorske i postdoktorkse studije finansirati sa 194.961 eura u neto iznosima.

Na Konkurs koji su Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke objavili 24. marta, a koji je bio otvoren do 6. jula 2016. godine, pristiglo je 120 prijava, od kojih 97 za magistarske, 11 za doktorske i 12 za postdoktorske studije.

Nakon isteka roka za prijavu, izvršena je administrativna provjera prijavne dokumentacije. Na dalji postupak evaluacije upućene su ukupno 94 prijave, od kojih 74 za magistarske, osam za doktorske i 12 za postdoktorske studije. Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo nauke formirali su, shodno pravilima Svjetske banke, ekspertske komisije za evaluaciju prijava, u čijem sastavu su bila tri inostrana eksperta. Ekspertske komisije su pripremile finalni evaluacioni izvještaj za svakog kandidata, sa zajedničkim komentarima i konačnim brojem bodova, koji će biti dostavljen svakom ocjenjivanom kandidatu. Komisije su, nakon sprovedene evaluacije prijava,  utvrdile da pravo na Nacionalnu stipendiju za izvrsnost za magistarske studije ostvaruje 49 kandidata, za doktorske studije sedam kandidata, a za postdoktorske studije 10 kandidata.

Postupak evaluacije prijava, otvoren i transparentan, sproveden je u skladu sa Priručnikom za upravljanje programom stipendija.

Stipendije za magistarske studije dodjeljuju se studentima magistarskih studija na renomiranim ustanovama visokog obrazovanja u inostranstvu („full time“ student). Stipendije se dodjeljuju na period od jedne do dvije studijske godine, u zavisnosti od trajanja magistarskog programa.

Stipendije za doktorske studije dodjeljuju se studentima doktorskih studija na univerzitetima u Crnoj Gori, uz obavezu realizovanja studijskog/istraživačkog boravka u inostranstvu u trajanju od minimum 3 mjeseca.

Stipendije za postdoktorske studije dodjeljuju se istraživačima koji rade u Crnoj Gori, za istraživačke boravke na renomiranim istraživačkim ustanovama u inostranstvu, kako bi stekli međunarodno istraživačko iskustvo. Stipendije se dodjeljuju za period boravka od 6 do 12 mjeseci.

Po završenim studijama stipendisti su obavezni da se vrate u Crnu Goru i u nacionalnom sistemu nauke i inovacija primijene stečena znanja.

Svrha programa Nacionalne stipendije za izvrsnost je izgradnja istraživačkih kapaciteta putem dodjele stipendija za magistarske, doktorske i postdoktorske studije, čime se obezbjeđuje podrška za mlade, talentovane visokoškolce i istraživače iz Crne Gore koji žele da nastave svoje akademsko i istraživačko usavršavanje i da steknu međunarodno stručno iskustvo i pristup savremenoj istraživačkoj infrastrukturi.

Ovaj program kreiran je zajedničkim snagama Ministarstva prosvjete i Ministarstva nauke u okviru INVO projekta, koji se finansira iz kredita Svjetske banke, a  čiji glavni cilj jeste da se osnaži kvalitet i relevantnost visokog obrazovanja i istraživanja u Crnoj Gori, kroz reformu sistema finansiranja i obezbjeđenja kvaliteta visokog obrazovanja i jačanje kapaciteta za istraživanje i razvoj.

Kompletna struktura Nacionalnog programa stipendija razvijena je po uzoru na EU program „Horizont 2020“ i model Marija Kiri programa stipendija. Na taj način svi aplikanti su stekli značajno iskustvo u konkurisanju za stipendije, što će im koristiti za apliciranje za druge evropske fondove u oblasti nauke, istraživanja i obrazovanja.

Na osnovu Konkursa za dodjelu Nacionalnih stipendija za izvrsnost koji je realizovan 2015. godine, 38 studenta magistarskih studija, 25 studenta doktorskih i 4 studenta postdoktorskih studija stiču znanja, vještine i kompetencije na prestižnim univerzitetima i naučnim centrima širom svijeta. Ministarstvo prosvjete je za ove namjene u prethodnoj godini izdvojilo 270.000 eura, dok je Ministarstvo nauke izdvojilo 355.000 eura u bruto iznosima.

Rang liste dobitnika stipendija su objavljene na sajtovima Ministarstva prosvjete i Ministarstva nauke.

 

portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Osnivač i direktor Kulturno- kreativnog centra "Akord", pjevač, pjesnik, sugrađanin Dragan Knežević preminuo je u 61. godini života.
Stočar iz Nikšića Slavko Bezmarević za emisiju TVCG "Agrosaznanje" govori o tome kako nije zadovoljan odnosom resornog ministarstva prema proizvođačima hrane. Kaže da je sve manje stočara iako se, da država pomaže, od ovog posla može lijepo živjeti.