FOTO: Drvostvori kao zaštitnici prirode

d2
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 12.06.2018. u 06:17

Nikšić je minula dva dana imao nesvakidašnje goste. Pirati od drveta ili Drvostvori, kako ih je nazvao njihov tvorac iz Kolašina Mladen Karišik, bili su prava atrakcija u gradu pod Trebjesom.

Malo ko je u Nikšiću juče ostao ravnodušan pred čudesnim kreacijama tridesettrogodišnjeg Kolašinca.

Šta simbolizuju neobične skulpture mnogi su se pitali. Fotografisanje je bilo neizbježno, a opšte impresije kod Nikšićana mahom pozitivne.

Za djecu je posebno bilo bajkovito vidjeti nesvakidašnja bića sagrađena od suvog drveta i korijenja.

„Zanimljivi su i pomalo strašni, izgledaju kao da će da nas ulove“, prokomentarisala su dva dječaka radoznalo zagledajući skulpture na Trgu Save Kovačevića.

Drvostvore, kako ih je Mladen nazvao, počeo je stvarati prije četriri godine i to sasvim slučajno, pecajući na obali Tare. 

„Korijenje i drveće koje rijeka nosi i koje u gomilama dolazi do obale iskoristio sam za svoje Drvostvore. Prve skulpture su ostale u Kolašinu, imao sam i izložbu u Podgorici“, objašnjava Mladen.

U Nikšiću je bilo izloženo pet skulptura koje zapravo imaju ekološku poruku, da treba čuvati prirodu koliko god možemo, poručuje Mladen.

„Svuda oko nas je beton i ostajemo bez zelenila. Trebalo bi da se posvetimo prirodi, da smanjimo sječu drveća, uništavanje rijeka, generalno prestati sa uništavanjem prirode jer ona uzvraća udarac, vidjeli ste šta je bilo“, jasan je Mladen.

Mladen poručuje da se na ovome neće zaustaviti. U planu su nove skulpture Drvostvora, pirata sa kojima bi volio, priznaje, da obiđe čitavu Crnu Goru, ali i region. Postavka na Trgu Save Kovačevića bila je dio projekta „Umjetnost reciklaže“, koji realizuje NVO “TNT”, a finansira Pivara „Trebjesa“.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Dok na skijaškim terenima Durmitora, još traje zimska sezona, na rijeci Tari minule sedmice počela je sezona splavarenja. Rani početak sezone i veliko interesovanje za ljeto, obećavaju uspješnu sezonu na Tari, kaže splavar Veljko Ostojić, ali i upozorava da je rijeka zatpana smećem i da se nešto mora hitno uraditi.