FOTO: Inicijativa „Od druga do druga“ stigla i do Amerike

inicijativa1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 29.06.2016. u 06:23

Ne jenjava oduševljenje idejom da se potpisivanjem inicijative podrži kandidatura Miladina Šobića za Trinaestojulsku nagradu. 

Zapravo, čini se da je podrška sve veća, ali se sjutra čitava priča, u svakom slučaju, mora završiti jer ističe rok za predaju potpisa.

Poštovaci Miladina Šobića proteklog četvrtka pokrenuli su inicijativu u Montenegro pab-u, a onda se velikom brzinom počela širiti ideja da se Šobiću sakupljanjem potpisa omogući kandidatura za Trinaestojulsku nagradu.

Fotografije inicijative koje smo dobili čak iz SAD-a, govore dovoljno koliko je snažno odjeknula čitava priča. Osim toga, u samom Nikšiću na mnogim mjestima može se potpisati peticija, jer je praktično čitav grad, kao nikad, mobilisan i ujedinjen oko jednog cilja.

Generalno, inicijativa da se Šobić svsrta u red kandidata za najveće državno priznanje ujedinila je mnoge oko zaključka da jedan od največih kantautora sa ovih prostora i definitivno zaslužuje pomenutu nagradu.

U nastavku dajemo utiske građana iz različitih krajeva.

Marija Dragićević (Herceg Novi): Draga Vjera, Pratim Vaše objave u vezi inicijativa za dodjelu velikog drzavnog priznanja našem Miladinu. Nažalost nisam u Podgorici trenutno. Miladina volim od malena. Moj otac se nekad družio s njim, a ja sam dobila ime po njegovoj predivnoj pjesmi. Da li bih mogla preko Vas da potpišem; tj.pošaljem Vam podatke? Na nekoliko mojih stranica na fb sam podijelila informacije o divnoj inicijativi. Nadam se da ćemo uspjeti zajedničkim snagama. Hvala puno. S poštovanjem, Marija

Predrag Mitrović (pozorišni, filmski i TV reditelj, Sarajevo, BIH): Miladin Šobić je jedan od najautentičnijih i najoriginalnijih predstavnika crnogorskog rock'n'rolla koji je ostavio dubok trag i u Bosni i Hercegovini. Njegovi angažovani tekstovi su i danas inspiracija mnogim muzičarima, prije svega onima kojima cilj nije ekonomski profit, već autentična društvena kritika iskazana putem poetske riječi i muzičke matrice koja tu riječ čini prijemčivijpm za uho mladih kojima je i najpotrebnija. Nikšićanin Miladin kao muzički fenomen nikad nije bio samo Nikšićanin, već i građanin svakog grada u kome je njegova muzika ikad zasvirala. Pridružujem se inicijativi.

Saša Stojanović (Podgorica): SVAKA ČAST! Imate moju potpunu podrsku.

Slavko Kastratović (Cirih, Švajcarska): Miladin Šobić je moj prvi i pravi kontakt sa muzikom. Kao 12-ogodišnjak (a on par godina stariji od mene) svirao je gitaru u Sutomoru /kod IZVORA/ dok smo ga slušali sa oduševljenjem, maštali smo o prvim ljubavima i mladosti koja je bila pred nama. Znam kao da je juče bilo da je najteže bilo kad bi odložio gitaru, ili jednostavno ustao i rekao Ćao… I tako sve do danas i posle preko 44 godine. Niko me nije i ne može tako dirnuti u srce kao gitara Miladina Šobića, Legende tog vremena i prostora. Uzora budućih muzičara i ljubitelja muzike. Tada on nije imao ime bio je jednostavni tihi momčić sa čudnom kosom i gitarom. On je svima nama na srcu napravio O Ž I LJ A K. (Organizovao prikupljanje potpisa u jednom klubu i kafiću u Cirihu).

Momir Jevtović Šmeki (Nikšić, trenutno u Budvi): Mislim da je Miladin Šobić izuzetan umjetnik. Jedini u Crnoj Gori iz muzčkog miljea koji već odavno zaslužuje ovo priznanje.

Edin Tanović (student fakulteta u Dubrovniku, Medulin, Istra, Hrvatska): Veliki crnogorski pjesnik i muzičar… uz mnoge njegove pjesme dočekao sam zore negdje sa gitarom uz more. Pokrenuta je inicijativa da mu se dodijeli Trinaestojulsku nagrada. Molim vas šerajte ovo, danas društvene mreže imaju veliku snagu, možda i ovo pomogne ….<3  Dovešćemo ga u Istru u goste, pa kod mene na brod do jutra… sjajan je čovjek, što bi Crnogorci rekli ljudina :). 

Dimitrije Mićo Maksić (frontmen nikšićke grupe Osma Sila, Santa Severa, Italija): Opisati Umjetnika kao sto je Miladin u jednoj rečenici je nemoguće… Rekao bih čak i nepotrebno!!! Dovoljna je jedna jedina riječ: “OŽILJAK”. Onaj NAŠ nikšićki ožiljak stvoren njegovom poezijom i muzikom ….onaj koji nosimo sa ponosom i ljubavlju mi koji ga poznajemo, podržavamo, volimo, slušamo… i živimo, želeći da ga vidimo ponovo na sceni!

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.
Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom.
U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, mjestimično je smanjena vidljivost, a mogući su sitniji odroni, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).