FOTO: Litija ulicama Nikšića povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 12.05.2023. u 19:02
Tradicionalna Svetovasilijevska litija, kao centralni dio duhovno-kulturne manifestacije „Dani Svetog Vasilija Ostroškog“, krenula je u 18h ispred Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

Litiju predvode mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki Metodije, zahumsko-hercegovački Dimitrije, istočno-američki Irinej, bihaćko-petrovački Segije, južno-centralno američki Kiril.

Litiji prisustvuju čelnici Opštine Nikšić i više opština iz Crne Gore i regiona.

Litija svake godine okupi na hiljade ljudi i smatra se jednim od najznačajnijih događaja u regionu.

Ovom se završava tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija Dani Svetog Vasilija Ostroškog koju organizuje Eparhija budimljansko-nikšićka Crkvena opština Nikšić i Opština Nikšić.

Na nedavnoj sjednici SO donijeta je odluka da se 12. maj, praznik Svetog Vasilija Ostroškog proglasi slavom opštine – zaštitnikom grada.
Sveti Vasilije, kome je posvećena nikšićka Saborna crkva (19. vijek), smatra se zaštitnikom i nebeskim pokroviteljem grada pod Trebjesom.

Od 1996. godine, kada su mošti Svetog Vasilija prenošene u njegovu rodnu Hercegovinu, tokom povratka u Crnu Goru u prisustvu desetina hiljada Nikšićana gradskim ulicama prošla je litija.


Ta tradicija se nastavila i do danas. Svake godine nikšićka litija 12. maja okupi nekoliko desetina hiljada ljudi, koji predvođeni crkvenim velikodostojnicima, sa ikonama i jastukom Svetog Vasilija (relikvijom nikšićke Saborne crkve) prolaze centralnim gradskim ulicama u slavu i čast Ostroškog Čudotvorca

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  5

  1. Bruka da ovako otvoreno politizuju litije. Opet trobojke + zastava Srbije. Jos jednom crkva zloupotrebljava vjeru za ideoloske agende.

   1. Nijesi ti Crnogorac druže a inače ovo što se radi je strašno jer neću neku težu riječ da kažem baš iz poštovanja našem velikom Svecu Slava Mu i Milost.A ovo što rade ovi je čisto četništva i već poznati nacionalizam srpski

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Ministar prosvjete, Miomir Vojinović, naložio je da se testovi sa eksterne mature ponovo pregledaju i ocijene. Roditelji i maturanti prekinuli su, nakon ove informacije, protest ispred zgrade Ministarstva u Podgorici.
  Grupa maturanata okupila se ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete da iskažu nezadovoljstvo time što su pali na ispitu iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja.