FOTO: Ovako će izgledati spomenik Ljubu Čupiću

image_6483441_2
rtcg.me
  • Autor onogost.me
  • 15.04.2018. u 13:09

Novinar i publicista Mihailo Radojičić prve fotografije spomenika Ljubu Čupiću, koji će biti podignut do kraja godine na Trgu Slobode, podijelio je sa gledaocima Jutranjeg programa, TVCG.

 Kazao je da su fotografije nastale u ateljeu u Parizu. 

Ktitor spomenika, odnosno finansijer čitavog poduhvata je izrazio želju, da za sada, ostane anoniman.

“Za spomenik Čupiću, kao donaciju svom gradu, opredijelio sam se u čast 13. jula, Dana državnosti Crne Gore i stogodišnjice Berlinskog kongresa na kome je crnogorska državnost i nezavisnost potvrđena i međunarodno priznata”, prenio je njegov stav Radojičić.

Spomenik je idejno zamišljen kao “Heroj na Korzu”, na kome je, u Njegoševoj ulici, Čupić živio i odakle se priključio pokretu otpora protiv fašizma. Korzo ima posebnu simboliku za heroja. Tim je šetalištem, u lancima, proveden posljednji put, pred strijeljanje, i s osmijehom se oprostio sa svojim gradom.

Vajar Zlatko Glamočak se za ovaj inspirativan i veoma zahtjevan poduhvat opredijelio i iz ličnog razloga. On je u Nikšiću proveo dio svog djetinjstva.

Inače, na sjednici SO Nikšić, održanoj 20. februara, jednoglasno je odlučeno da narodni heroj Čedomir Ljubo Čupić dobije spomenik na gradskom trgu.

Zahtjev za podizanje spomenika ovom narodnom heroju podnijelo je preduzeće AD „Mehanizacija i programat“ koje je angažovano na popločavanju centralnog gradskog trga, a kako je navedeno u skupštinskom materijalu, ono će o svom trošku održavati spomenik.

Na bronzanoj ploči koja će biti postavljena ispred spomenika biće ucrtana petokraka, a ispod nje tekst:  “Čedomir Ljubo Čupić (1913-1942), narodni heroj, strijeljan  9. maja 1942. godine u Nikšiću, njegov osmijeh nakon presude na smrt postao je simbol antifašizma”.

Ljubo Čupić je učestvovao u organizaciji Trinaestojulskog ustanka, nakon kojeg je bio borac i politički komesar u samostalnoj četi Nikšićkog partizanskog odreda. Četnicima je pao u ruke poslije borbe u blizini Nikšića u aprilu 1942. godine. Četnički sud ga je osudio na smrt i strijeljan je ispod Petrove glavice.

Za narodnog heroja je proglašen 10. jula 1953. godine, a ispod Trebjese nalazi se Spomenik palim borcima gdje je uklesano njegovo ime.

  TVCG, onogost.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.