(FOTO) Penzioneri kroz cvijeće šire ljubav: Bistričko naselje krije pravu cvjetnu oazu

Marija Vujović
 • Autor Marija Vujovic
 • 27.08.2023. u 08:40
Najljepše baštensko cvijeće kombinuju na najraznovrsnije načine da bi dobili očaravajuće dekorisan vrt. Iza te raskošne ljepote male bašte u Bistričkom naselju stoji decenijska paznja, njega i ljubav prema cvijeću vedrih i pozitivnih penzionera.

Stotine rascrvjetalih cvjetova i pokoje drvo o kojima zajedno brinu, potvrđuje ljubav prema prirodi Fikrete Balić i njenih 11 komšija koji žive u toj zgradi.

“Mi živimo u zgradi penzionera, ovdje je 12 domova. Svi zajedničkim snagama trudimo se da održavamo okolinu ispred naše zgrade i u ulazu. U zgradi, u ulazu postoje tri sprata, u svakom smo postavili cvijeće kao dekoraciju”, priča Fikreta za naš portal.

Svake godine isti poslovi, ali i mnogo noviteta. Ipak, kako naglašava, uživa u svakom trenutku penzionerskih dana sa cvijećem.

“Kada dođe mjesec april, kreću nanovo naši radovi. Dođe nam prvo zemlja, nakon toga zasadimo prve pelcere. Zatim se trudimo da svake večeri ih zalivamo da bi cvijeće što prije i bolje izraslo. Kao komšije trudimo se da održavamo zgradu tako što čistimo, krečimo, kosimo oko zgrade… Ovdje živimo već 10 godina i od tada smo počeli da sređujemo dvorište i sadimo cvijeće. Uprkos tome, trudimo se da pratimo modne trendove, razne časopise pa dobijamo ideje, ali i da budemo jedinstveni. Nadamo se da ćemo posjetiti neke sajmove”, dodaje ona.

A potvrde za svoj trud i uloženu ljubav, nerijetko dobijaju.

“Jako nam je drago kada prođu prolaznici i pohvale naš trud i rad, kako nam je lijepa bašta, kako nam je uredan i čist ulaz”, iskrena je ona.

Ipak, Fikreta ističe da joj je žao što se ne nalaze u centru grada već su malo “zabačeni” u prigradskom naselju, pa ljepotu njihovog dvorišta mnogi ne mogu da vide.

“Meni kao osobi koja se bavi uzgojem cvijeća omiljeni cvijet je hortenzija pa se ona nalazi na svakom čošku dvorišta. Pored cvijeća imamo vinovu lozu, jabuku, višnju, šljivu, dunju, kada prođu prolaznici mogu da se počaste, zatim brezu, bukvu…”, kaže nam ona.

Ljubav prema raznovrsnom cvijeću i zelenilu, penzioneri su upotpunili zanimljivim aranžmanima, odnosno idejama pa je u dvorištu vozić, kućica, korpice, čizme…

Sve to Fikreti dnevno oduzima po par sati rada, ali ona kaže da je za nju to uživanje i odmor.

I priroda je na njihovoj strani, pa kako kaže Fikreta, uprkos nevremenu, cvijeće je punom sjaju uspjelo da opstane.

Ona je zahvalila komšijama, jer, iako su stariji ljudi, svi se trude koliko je u njihovoj moći da izađu i pomognu.

Ko ne voli cvijeće, naglašava ona, ne može da radi oko njega i ne može da mu uspijeva.

“Kao što znate, cvijeće je ljubav. Mi kao penzioneri želimo da širimo ljubav, pozitivnu energiju”, zaključuje priču ona.

Ukoliko želite da osjetite tu ljubav, ali i ljepotu cvjetne oaze, zavirite u fotografije koje smo napravili prilikom obilaska penzionera, ili ih jednostavno i vi posjetite.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zaposleni Pivare „Trebjesa“ i članovi NVU „Putevima predaka“ organizovali su i ovog septembra volontersku akciju pošumljavanja Park šume Trebjesa i zasadili 100 sadnica bora, 10 sadnica kedra i 10 sadnica lipe.