FOTO: Počeli pripremni radovi za rekonstrukciju Trga Slobode

13529000_10208790242570870_3757893681201833685_n
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 02.07.2016. u 10:24

Kao što su i ranije najavili iz lokalne uprave, prvih dana jula krenulo se sa pripremnim radovima za rekonstrukciju glavnog gradskog trga. U toku su radovi na obilježavanju i organizaciji gradilišta, a uslijediće i uklanjanje privremenih objekata. 

Kako je ranije rečeno portalu Onogošt iz lokalne uprave, koncepcija arhitektonskog rješenja rekonstrukcije Trga Slobode u Nikšiću zasniva se na poštovanju zatečenih istorijskih vrijednosti samog prostora, i uobičajene matrice njegovih korisnika.

Obrazlažući projekat u loklanom sekretarijatu za uređenje prostora objasnili su da na trgu dominiraju prazni džepovi na krajevima i drvored koji je u veoma lošem stanju i vizuelno i prostorno, bez simetrije, i sužava šetačku zonu zbog čega se planira njegovo uklanjanje.

“U cilju postizanja željenih prostornih kvaliteta donesena je odluka da se postojeći drvored ukloni i formira novi na međusobnom rastojanju  od oko 26 metara, umjesto trenutih 10, u centralnoj zoni Trga. U skladu sa projektom pejzažne arhitekture nabavljaju se nove sadnice, već formirane, visine oko 5 metara, kojima se želi prevazići prostorna praznina u skladu sa projektom. U središnjem dijelu su formirane dvije žardinjere sa vegetacijom, kao i niz manjih žardinjera po obodu”, objašnili su i dodali da se na taj način širi centralni prostor i dobija kvalitetnija pješačka zona, nastavak „korzoa“, dok se sa strane formiraju prostorne cjeline namijenjene pratećim sadržajima sezonskog karaktera.

Priču oko rekonstrukcije trga prati i otpor ekološkog NVO sektora i pojedinih političkih partija zbog namjere da se ukloni centralni drvored lipa. U DF-u su zatražili da se zbog lipa raspiše referendum, dok je ekološki pokreta „Ozon“ pokrenuo peticiju kojom žele spriječiti uklanjanje lipa.

U Ozonu su već tražili od nadležnih da izvrše inspekcijiski nadzor, jer , kako su istakli, ne postoji informativna tabla o kakvom je projektu riječ.

Nikšićki trg je u sadašnjem obliku formiran krajem 19. vijeka, kada je prema regulacionom planu Josipa Sladea izgrađena većina kuća, izvršeno nasipanje i popločavanje kaldrmom i zasađeni drvoredi. U isto vrijeme oformljeno je i šest ulica koje se ulivaju u Trg. Od tada do danas trg je doživio neznatnu transformaciju.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je prekršajni postupak protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Mijajla Backovića zato što je sjedio tokom intoniranja državne himne na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Nikšić 18. septembra.
Svečanom dodjelom vaučera, Alfa centar i portal “Onogošt” nagradili su tri tima za najbolje kampanje na teme sprečavanja govora mržnje i diskriminacije kao i uručili sertifikate za 15 mladih ljudi koji su učestvovali na projektu i time završili realizaciju projekta „Positive narratives for positive change – #spinoff“.